– Det ser kanske lekande lätt ut att resa en majstång, men det krävs en hel del folk och då måste man hjälpas åt. Sedan är det ju trevligare om man kan vara är fler och fira, säger Anders Tull från Leksand, som ser sig själv som en riktig majstångsaktivist och en av alla dem som nu har fullt upp med firande i Dalarna.
Ett precisionsarbete
Ända sedan 1960-talet har Anders Tull varit engagerad i Sveriges största midsommarfirande i Sammilsdalsgropen i Leksand. Hit kommer omkring 15 000 personer varje midsommarafton för att fira och dansa kring majstången, inte bara svenskar utan också många utländska turister. Anders Tull är den som leder lekarna runt stången och den som styr upp själva resningen av den i gropen 400 kilo tunga och 25 meter höga majstången. Det handlar om ett riktigt precisionsarbete, för blir det fel kan det gå som det gjorde 1998 då stången gick av på mitten.
– Det är ju ett lagarbete, det gäller att heja fram bra och få manskapet att flytta saxarna rätt, säger Anders Tull.
En viktig tradition
Traditionerna är mycket viktiga kring firandet i Dalarna, liksom majstångens utförande. Den klassiska majstången är korsformad med två kransar, men kan också se annorlunda ut. I Dalarna förekommer flera symboler berättar Anders Tull. Korslagda pilar står för frihet, flaggan för nationalitet, hjärtat för kärlek, kransar för enighet och gemenskap, en tupp i toppen för vaksamhet och gröna granar står för livet och ljuset. Hur majstången komponeras av alla symboler och blommor är väldigt unikt för varje by. Gemensamt är dock de flesta danserna och ”Små grodorna” är en självklar klassiker. Lika självklart är också att majstångsaktivisten Anders Tull befinner sig i Sammilsdalsgropen på midsommaraftonskvällen.
– Ja, det är så otroligt härligt att få stå där mitt i gropen när 3000 dansar runt stången, säger han.
susanna.johansson@svt.se