Dan Tyminski om Avicii: ”Världen förlorade ett musikaliskt geni”

Uppdaterad
Publicerad

Dan Tyminski är amerikansk bluegrassmusiker och rösten som hörs på Aviciis hit Hey brother. Under torsdagen uppträdde han på en hyllningskonsert i den bortgångne svenske musikerns ära.

– Alla jag känner jobbar med musik på ett eller annat sätt, men jag har aldrig träffat på någon som han, säger Dan Tyminski till Kulturnyheterna.

Under torsdagskvällen arrangeras en stor hyllningskonsert till den bortgångne artisten Avicii på Friends arena i Stockholm. På scen uppträdde dj:s som David Guetta, Kygo och Dimitri Vegas & Like Mike, men även artister som medverkat på Aviciis största låtar framförde dessa tillsammans med ett stort liveband.

En av dessa är den amerikanska bluegrass-musikern Dan Tyminski, vars röst hörs på en av Aviciis största hits – Hey brother.

Avicii 1989-2018

– Världen förlorade ett musikaliskt geni. Alla jag känner jobbar med musik på ett eller annat sätt, men jag har aldrig träffat på någon som han, säger Dan Tyminki om Avicii.

Man of constant sorrow

Låten släpptes 2013 på Aviciis debutalbum True, och klättrade högt på listorna. Hey brother skrevs av bland andra Avicii och framförs av Dan Tyminski. Låten handlar om en ung pojke som förlorar sin pappa i Vietnamkriget.

Dan Tyminski gjorde sig ett namn när han spelade in låten Man of constant sorrow till filmen Oh brother, where art thou?, i vilken huvudrollsinnehavaren George Clooney syns mima till Tyminskis röst.

Aloe Blacc och Rita Ora uppträder

Som både soloartist och medlem i bandet Alison Krauss and Union Station har Dan Tyminski kammat hem 14 amerikanska grammisar. Trots detta tror han inte att han skulle vara den artisten han är i dag utan Tim Berglings inflytande och samarbetet med Hey brother.

– Det hjälpte mig skriva sånger som jag inte hade kunnat skriva annars, utan att ha få konfrontera den där obekväma känslan.

I april 2018 gick artisten Tim Bergling, också känd som Avicii, bort. Artisten tog livet av sig och efter hans död startade hans familj Tim Bergling foundation, en stiftelse för att uppmärksamma psykisk ohälsa och självmordsprevention. Konserten arrangeras av stiftelsen, och på scen återfinns namn som Aloe Blacc, Rita Ora, Adam Lambert och Sandro Cavazza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avicii 1989-2018

Mer i ämnet