Daniel Sjölin är författare. Foto: TT

Daniel Sjölin anställs på utbildningsdepartementet

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och tidigare programledaren gjorde under tisdagen sin första dag som politisk sakkunnig i frågor om ungas läsning i skolan.

Daniel Sjölin har bland annat varit programledare för SVT:s litteraturprogram Babel. Under december tar hans karriär en snäv vändning när han under en kort period kommer arbeta under utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) på utbildningsdepartementet.

– Det är en liten möjlighet för en författare att försöka påverka makthavarna. Det är ett kort inhopp för att försöka sprida så mycket av de idéer som jag har om utbildning och läsande som möjligt. Det är klart att man måste ta chansen att försöka påverka om man kan, säger Sjölin och meddelar att han varit medlem i Miljöpartiet under många år.

Gustav Fridolin kommenterar

Vad kommer Daniel Sjölin att göra?

– Daniel kommer att arbeta med de frågor som han är en av Sveriges främsta på och som han även är hedersdoktor i. Läsandet, lusten för lärandet och frågor som handlar om hur alla barn verkligen får med sig det de behöver från skolan, säger Gustav Fridolin till Kulturnyheterna.

Varför har du valt honom?

– Dels har Daniel och jag utbytt tankar under en längre tid, vi skrev faktiskt en debattartikel under valrörelsen om vikten av en skolpolitik som utgår från att elever ska få lusten att lära och att den ska forstätta och brinna genom hela skolan och ut i vuxenlivet. Sen har han ju också ett brett kontaktnät och breda erfarenheter när det handlar om läsningens betydelse i och med att han är hedersdoktor med just den inriktningen.

Arbetar mot nyvalet

Anställningen är endast under december, därefter ska Sjölin gå tillbaka till sitt författande. Men Gustav Fridolin stänger inga dörrar för fortsatt samarbete.

Hur mycket kan man egentligen göra under en så kort tid?

– Vi har en hel del som behöver göras som handlar om hur vi förebereder en bra politik när vi får ett starkare mandat i extra valet. Vi hade flera förslag i den budget som vi la fram till riksdagen men som tyvärr Alliansen och Sverigedemokraterna fällde. Då måste vi arbeta om de förslagen på ett sätt så att vi snabbt kan föra de i hamn efter valet.

Om ni vinner valet ser du en möjlighet för en fortsatt anställning?

– Jag är jätteglad att han vill lägga lite av alla sina erfarenheter och sin energi och kompetens med att hjälpa Miljöpartiet och regeringen, det för han jättegärna fortsätta göra. Men hur det går att kombinera med alla hans andra åtaganden får jag och Daniel diskutera framöver.

”Kultur och utbildning hör intimt ihop”

Miljöpartiet har fler samarbeten med kulturpersoner. Zandra Thuvesson har en bakgrund inom förlagsbranschen och arbetar nu som politisk sakkunnig hos kulturminister Alice Bah Kuhnke. Dramatikern Stina Oscarson och poeten Mats Söderlund har haft samtal med kulturdepartementet för att ge sin bild av hur kulturpolitiken bäst kan utvecklas.

Men att det är utbildningsdepartementet som gäller och inte kulturdepartementet ser Sjölin som helt naturligt.

– För egen del hör jag till den gamla generationens människor som anser att kultur och utbildning hör väldigt intimt ihop med varandra. Om jag som kulturmänniska vill ha fler människor som läser böcker i framtiden då är det svensk skola som är nyckeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer