Danius: Ingen baktanke med min klänning

Publicerad

Många har nog funderat på om Sara Danius val av klänning under Nobelfesten var ett sätt att ge sin synpunkt på det senaste årets tumult kring Svenska Akademien. Men enligt Danius själv var det inget sådant som motiverade klädvalet.
– Jag tyckte att det var dags att visa glädje. Det var dags för nånting nytt – ett nytt kapitel, säger hon.

Efter ett minst sagt stormigt år för Svenska Akademien – med ett uteblivet Nobelpris i litteratur som följd – var det mångas blickar som riktades mot Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius under Nobelfesten.

Att Danius, kvällen till ära, valt att bära en icke anspråkslös orange-rosa cape-klänning, gjorde det ännu svårare att undgå henne.

Men tvärtemot vad många kanske trott, så hade Danius ingen ”baktanke” med sitt klädval. När hon efter middagen fick frågan av SVT:s reporter om klänningen var ”en spark till en akademi” svarade en förvånad Danius nej.

– Absolut inte. Jag tyckte att det var dags att visa glädje och dags för nånting nytt – ett nytt kapitel.

Färgerna valdes av designern

Klänningen skapades av designern Pär Engsheden, vars kläder Danius burit flera gånger förut. Enligt Danius var det han som valt klänningen åt henne – inklusive färgerna.

– Jag har en fantastisk skräddare och designer som har hittat på denna skapelse. Han har ritat, sytt och formgivit. Ja, han har tänkt ut allt, säger Danius.

Hennes framtid i Akademien oklar

Under kvällen fick Sara Danius även frågan om huruvida hon kommer sitta kvar i Svenska Akademien eller inte. Ledamoten har tidigare sagt att hon skulle avvakta domen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault innan hon bestämde sig, men säger nu att det finns fler frågor som behöver redas ut innan ett beslut fattas.

– Jag avvaktar en rad andra händelser och sen kommer jag fatta ett beslut.

Danius säger även att det är bra att man tillsätter en extern kommitté som kommer arbeta tillsammans med Akademien för att utse nästa Nobelpris i litteratur. Men huruvida det kommer bli en sådan utdelning nästa år, vet Danius inte.

– Jag vet inte mer om det än någon annan. Jag hoppas att Akademien på sikt kommer kunna bygga upp sitt rykte och all styrka igen. Det kommer ta tid men det kommer den att göra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet