Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några av skådespelarna som skrivit under uppropet ”En större bild”.

Danska skådespelare i upprop för mer mångfald

Uppdaterad
Publicerad

40 danska skådespelare har gått ihop i ett upprop för mer mångfald och representation inom dansk film och tv. ”En större bild” heter initiativet.

”Vi vill sätta fokus på den ensidiga föreställningen om vad och vem som kan representera 'det normala' i Danmark”, skriver initiativtagarna. Uppropet har uppmärksammats av bland annat den danska tidningen Politiken.

Initiativtagarna menar att för många roller går till vita skådespelare och efterfrågar en handlingsplan för att skapa en bättre mångfald vad gäller hudfärg, kön, sexualitet och personer med funktionsnedsättning.

Uppropet har skrivits under av bland andra skådespelarna Anne-Vibeke Mogensen, Arian Kashef, Claudio Morales, Wahid Sui Mahmoud och Ellen Hillingsø.

Bjuder in branschen

På kontot ”Et stoerre billede” på Instagram har man lagt upp tre pastischer av filmaffischer, döpta till ”Sjukhuset”, ”Familjen” och ”Föräldrarna”:

”Vi är en stor grupp skådespelare som drömmer om förändring. Vi bjuder in branschen tilll att fortsätta samtalen, så att vi tillsammans kan hitta konstruktiva lösningar och ett sätt att skapa bättre film och konst”, skriver skådespelarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.