Dans som håller andan

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen stillhet, bara rörelse, det säger koreografen Helena Franzén. Nu är hon aktuell med ett nytt verk på Dansens hus i Stockholm som handlar om livets alla val och stunden just innan du bestämmer dig.

– Just det där ögonblickliga precis innan jag ska ta det där steget så är det all anspänning, nu gör jag det! Det är väldigt hisnande att innan jag tar steget så finns alla möjligheterna, och att sen kasta sig ut i det, säger Helena Franzén.

”Before I Change My Mind” heter verket om kroppens alla val mellan rörelserna, ögonblicket då vi drar efter andan.

Lyssnat in andningen

– Andningen tillhör det som vi gör varje dag som vi inte tänker på. Vi har lyssnat på andningen på ett annat sätt, både musikaliskt och fysiskt. I och med att det är en tubaist som spelar så är det hans andning som sätter fart och för oss vidare i rummet.

Musiken är skriven av Jukka Rintamäki från gamla rockbandet Silver Bullet, de har samarbetat tidigare. Helena Franzén är oerhört produktiv. En dansande koreograf vars verk gärna beskrivs som fysisk poesi.

Ett sömlöst verk

– Just det här verket är ovanligt på det sättet att jag gjort det väldigt sömlöst. Sömmarna är väldigt mjuka och det finns ingen början mitten slut.

En rörelse leder till en annan, samtidigt är rörelsen ständig på något sätt?

– Ja den är ständig. Det som är så vackert med stillhet är att den inte finns för då är det dött, då existerar den inte. Ibland är det oerhört stilla, men det rör sig ändå. Just på den här scenen tycker jag att det är väldigt fint att man ser de här mikrorörelserna.

”Before I Change My Mind” har premiär den 22 oktober på Dansens Hus i Stockholm.

Se inslaget i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.