Dansband i upprop. Foto: SVT

Dansbandsbranschen utlyser krisläge: ”Stålbad utan dess like”

Uppdaterad
Publicerad

Dansbandsbranschen har under hela pandemin larmat om katastrofförhållanden och nu skriver 46 namnkunniga band under ett upprop som kräver att kriterierna för att få stöd ändras omedelbart.

För få omfattas och stödet är för krångligt utformat. Så sammanfattar branschen situationen för landets dansband.

Uppropet har skrivits under av Folkets hus och parker, Musikerförbundet, Bygdegårdarnas riksförbund och kända dansband som Lasse Stefanz, Vikingarna, Larz Kristerz, Donnez, Barbados och Sannex.

– Det är en bransch som krisat många gånger tidigare, men detta är och förblir den största och mest allvarliga kris branschen gått igenom, det är ett stålbad utan dess like, säger Joakim Olsson Agerskov, nöjesarrangör, Grevieparken i Båstad.

Nya restriktioner

Dansbandsdans lämnar ingen möjlighet till att hålla avstånd och har därför haft svårt att existera under pandemin. Inte ens när restriktionerna lättade hann man återhämta sig helt.

– Dansbandsscenen kom i gång den 29 september när kultursverige öppnade igen, men ett publiktapp fanns – 30, 35 procent. I dagsläget när smittspridningen ökar och vi dras med nya restriktioner så tappar vi igen. I dag upp till 75 procent, säger han.

I uppropet står att dansbanden inte kompenseras för publikbortfall, utan kan bara få ersättning om evenemang ställs in helt och då inte hela summan. Detta, menar undertecknarna, är en hård stöt för en bransch som redan lidit hårda påfrestningar under pandemin. Nu hoppas man att stödet ska ändras för att kunna täcka publikbortfall.

Kulturnyheterna söker kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.