Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Stjärne presenterade SVT-hösten i Morgonstudion. Bland annat kommer tittarna att få ta del av en dokumentär om klimaktivisten Greta Thunberg. Foto: Olivier Matthys/TT

Så blir TV-hösten på SVT

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenteras höstens TV-utbud på SVT. Bland nyheterna finns bland annat en serie om dansbandshistoria och en dokumentär om klimataktivisten Greta Thunberg. Och Melodifestivalen blir av.
–Den blir av, och jag tror att den kommer att behövas extra mycket nästa år, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Hösten på SVT bjuder bland annat på en dokumentärfilm om hur fenomenet ”Greta” uppstod. Filmen följer Greta Thunberg från de första, ensamma strejkerna till ett kungligt mottagande i New York.

En annan serie som lär samla publik är Den svenska dansbandshistorien, som fördjupar sig i den både älskade och föraktade genren, och den starka relation många har till den. Bland de medverkande syns kända namn som Christer Sjögren, Bert Karlsson, Charlotte Perrelli och Stefan Borsch.

Nordiskt drama och arbetarskildringar

På dramasidan märks den gemensamma nordiska satsningen som SVT ingått i tillsammans med övriga nordiska public service-bolag sedan 2018. Bland årets serier finns till exempel danska familjeberättelsen Vargen kommer om hur en ung flicka splittrar familjen när hon anklagar sin styvfar för våld i en skoluppsats, och finska politiska thrillern Fredsmäklaren om internationell vapenhandel och fredsförhandlingar.

Höstens stora svenska satsning heter White wall och utspelar sig i norra Sverige. Utgångspunkten för thrillerserien är en olycka där tre arbetare dör i en mystisk sprängningsolycka djupt nere i ett gruvschakt.

Bland höstens utbud märks också arbetarskildringar: i dokumentärserien Barnmorskorna skildras vardagen på en förlossningsavdelning och serien Älskade koskit följer böndernas tuffa verklighet i Tornedalen.

Melodifestivalen blir av

Coronapandemin har försvårat mycket för SVT, särskilt vad gäller satsningarna med livepublik. Hur Melodifestivalen kan genomföras är ännu oklart, men den kommer att bli av 2021, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i SVT morgonstudion. Hon berättar även att SVT satsar extra på målgruppen tonåringar just nu.

Se mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer