Den danske artisten Kim Larsen av avlidit.

Danske artisten Kim Larsen är död

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tids kamp mot cancer har den folkkäre danske artisten Kim Larsen avlidit. Han blev 72 år.

– Han var en stor kompositör och en trevlig person, som kommer att saknas utav många av oss, säger svenske kollegan Mats Ronander.

Larsen somnade in på söndagen, uppger hans agent Jørn Jeppesen i ett pressmeddelande.

”Å familjen Larsens vägnar är det med stor sorg som jag meddelar att Kim Larsen somnade in i morse efter en längre tids sjukdom”, skriver han och fortsätter:

”Kim Larsen var i sin sista stund omgiven av sin fru Liselotte och sina sex barn Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer och Lui”, skriver Jeppesen.

Ställde in konserter

Enligt familjen ska begravningen ”ske i absolut tystnad och helt privat”.

I januari i år meddelade Kim Larsen att han drabbats av prostatacancer och tvingades ställa in flera konserter på sin kommande turné.

”Jag ber hemskt mycket om ursäkt till både publik och arrangörer. Jag har blivit en gammal man och insett att jag behöver längre tid för att komma i spelform igen”, skrev han då i ett inlägg på Facebook.

”Kommer sakna honom”

Den svenske artisten Mats Ronander, som samarbetat med Larsen tar emot dödsbudet med sorg.

– Jag kommer att sakna honom väldigt mycket, vi var goda vänner och det här är hemskt tråkigt att höra, säger han till TT.

I låten ”Gör mig lycklig nu” (1992) sjöng de två duett.

– Han har skrivit tusentals bra låtar. Han var en stor kompositör och en trevlig person, som kommer att saknas utav många av oss.

Kim Larsen slog igenom som frontman i danska rockbandet Gasolin på 1970-talet. Under 80-talet blev han en av Danmarks mest folkkära artister och han har spelat in ett 20-tal studioalbum.

Fakta: Kim Larsen

Född 1945.

Ledde 1969-78 rockgruppen Gasolin', som blev mycket populär i Sverige och Skandinavien. Bland gruppens hitlåtar finns ”Hva’ gør vi nu, lille du?”

Försökte sig på en karriär i USA som dock misslyckades. Återvände till Danmark 1982 och blev snart en av landets mest folkkära artister.

Han skrev manus och musik och spelade också huvudrollen i filmen ”Midt om natten” 1983. Albumet är bland det mest sålda i Danmark någonsin.

Bland hans skivor finns också ”Kielgasten” (1989) och ”Hvem kan sige nej til en engel” (1994).

Källa: NE, Myggans nöjeslexikon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.