Dansk journalist får inte arbeta i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den danska journalisten Matilde Kimer fråntas sin pressackreditering i Ukraina och kan därmed inte längre arbeta i landet, uppger danska tidningen Journalisten.

Beslutet ska ha fattats i början av december, när den ukrainska säkerhetstjänsten beskyllde Kimer för att ha bedrivit ”propaganda för fienden”. 

Kimer har de senaste två åren varit Danmarks Radios korrespondent i Ryssland och enligt Ukrainas säkerhetstjänst är det suspekt att hon flera gånger åkt till Donetsk och Krimhalvön samt ringt till Ryssland – samtal hon själv säger var för att prata med grannar om sin lägenhet. 

– Det som för mig och oss är uttryck för bra journalistiska metoder, att besöka båda sidor om det är fysiskt möjligt, tar de som ett tecken på att mina sympatier ligger hos fienden, säger Kimer till EBU.

Utvisades från Ryssland 

Matilde Kimer har varit utrikeskorrespondent för Danmarks radio i många år i Ukraina och Ryssland. För sin rapportering om kriget i Ukraina nominerades Kimer förra veckan till Cavlingprisen, ett av Danmarks finaste journalistpriser. 

Tidigare i år, i augusti nekades hon inresa till Ryssland med hänvisning till ”säkerhets- och försvarsmässiga skäl” och får inte återvända till landet förrän 2032. 

Danmarks radios utrikeschef Niels Kvale är kritisk till både Ukraina och Rysslands nekande av Matilde Kimers journalistiska arbete.  

Varför tror du att både Ryssland och Ukraina ger sig på just Matilde Kimers journalistik?

– I Ryssland tror jag det handlar om den generella inskränkningen av alla utländska medier. I Ukraina har man sett ett par på bilder på Facebook från att hon rest i Ryssland och undrat vad hon gör där men det är ju för att hon är vår korrespondent och arbetar där, säger Kvale.

–  Min önskan är att man bedömer henne på hennes journalistik istället och om man ser till den finns det inte något upphov till att neka henne om man värnar pressfriheten. 

I en intervju med Politiken nekar Ukrainas ambassadör i Danmark, Vydoinyk Mykhailo, att Ukrainas säkerhetstjänst utgått från Kimers Facebookinlägg. Istället menar han att den tillbakadragna pressackrediteringen beror på resor Kimer gjort utan tillstånd till bland annat Donetsk.

Hör Danmarks radios Matilde Kimer och Niels Kvale i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.