Därför älskar vi kattfilm

Uppdaterad
Publicerad

De har blivit ett av vår tids största tidsfördriv och en av internets hörnstenar: Kattvideorna. Vad är det som gör att miljontals människor kollar på filmer på katter som gör bort sig?

Igår startade en kattfilmsfestival på Södra teatern, som även kommer hållas på lördag. Hundratals besökare var på plats för att diskutera, dansa och kolla på kattklipp.

­– Vi sålde slut på den första visningen på bara några dagar, jag han inte ens göra ett facebookevent eller gå ut med ett pressmedelande, säger Anna Efraimsson, arrangören bakom den svenska festivalen.

Från USA

Idén att ha en kattfilmsfestival kom från USA. 2012 hölls den första på Walker Art Center i Minneapolis, och det dök upp över 10.000 besökare. Det stora besöksintresset, både i Sverige och USA, är kanske inte så konstigt. Filmer på katter som gör bort sig, hoppar ner i lådor, pratar eller helt enkelt är söta, lockar tittare som aldrig förr, och det är utan tvekan ett globalt fenomen. Kattfilmerna lockar tittare oavsett nationalitet, men varför är det så?

– Jag tror att det finns många skäl till att det blivit så stort. Dels att katter är väldigt söta, det är inte politiskt, det är inte sexuellt, man kan se det som en motvikt till allt elände som finns dels i världen, men också på internet, säger Jenny Jägerfeld. Hon är psykolog och författare som deltog i gårdagens panelsamtal om kattfilmer på Södra teatern.

Började som en hobby

Bilder på söta katter har funnits på nätet sedan begynnelsen. Fenomenet kattfilm började som en hobby bland kattägare men utvecklades i och med Youtubes ankomst till en lönsam industri. Internetkattvärlden har idag sina egna superstjärnor som Lil BUB, Maru och inte minst Grumpy Cat. Dessa katter har miljontals fans, egna hemsidor och de åker runt världen på turné.

Och visst älskar vi katterna, med det finns också ett visst mått av skadeglädje i många av filmerna. Något Jenny Jägerfeld tror har att göra med katters lite överlägsna sätt att göra.

– En teori som jag läste var att cats are jerks. De bryr sig egentligen inte om dig. De gör som de själva vill och skiter i alla andra. De är superegensinniga, och att då filma en katt som gör bort sig eller ramlar ner i ett badkar är som en mild form av att ge tillbaka på katten.​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet