Hör forskaren Ali Mohamed berätta om varför kändisar tar bort sina konton på Instagram. Foto: TT

Därför raderar kända personer sina sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

I helgen raderade sångerskan Lana Del Rey sin Instagram och under onsdagen kom nyheten att artisten Britney Spears gör detsamma.

Kanye West och Lorde är bara ett par andra kända personer som försvunnit från sociala medier – för att sedan komma tillbaka.

– Det kan vara ett PR-trick för att skapa debatt, säger Ali Mohamed som forskar på identitetsskapande i sociala medier.

Dagen innan Lana Del Reys konton försvann postade hon en video på Instagram där hon förklarade beslutet.

– Jag har så många andra intressen och jobb jag gör, som kräver integritet och transparens, sa den albumaktuella sångerskan till sina drygt 20 miljoner följare.

Ett PR-trick

Tidigare i år har både den nyzeeländska artisten Lorde och den amerikanska TV-personligheten Chrissy Teigen kommit tillbaka till sina sociala medier, efter en tids frånvaro.

Även rapparen Kanye West återvände till Instagram i somras efter att ha varit borta från plattformen i drygt två år. Bara en dryg månad senare släppte han albumet Donda.

– Det kan vara ett PR-trick för att skapa en debatt. Man kanske försöker skapa mer spännande frågor om sig själv som person och vill se vilka reaktioner man får från omvärlden. Hur ska till exempel alla följare och fans reagera?, säger Ali Mohamed.

Han menar att försvinna online för att sedan komma tillbaka kan vara ett sätt för kreatörer att själva sätta agendan, till exempel inför en albumlansering. Det kan även vara ett sätt att skapa mystik kring den egna personen och få uppmärksamhet i traditionella medier.

– Det kan vara ett sätt att få prata eller bli intervjuad om det, eller för att människor ska fundera på varför man gör det. Man startar om helt enkelt.

Kan gynna skapandet

PR-strategi eller ej – Ali Mohammed tror att det även kan vara positivt för skapandet att distansera sig från sociala medier.

– Det kan vara jättebra att dra sig ur och tänka lite mer brett. Att se att världen är större än sociala medier. Man kan bredda sina perspektiv på världen, man ser mer och kanske lär man sig något nytt.

”Jag tror Lana Del Rey kommer tillbaka”

Lana Del Rey har sagt att hon vill hålla sin krets mindre och fokusera på andra intressen när hon går offline. Men Ali Mohammed tror att hon kommer återkomma till sina följare, liksom kända personer brukar göra.

– Jag ser väldigt positivt på det sådana som hon gör. Att stänga ner sitt konto.. Men vi får se, jag tror att hon kommer tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer