Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sommar i P1, Morgonpasset i P3 och vissa avsnitt av USA-podden ska släppas enbart i SR Play framöver. Sveriges Radios programdirektör Sofia Wadensjö Karén hoppas att det ska locka fler lyssnare till den egna appen. Foto: Nina Fahlman

Därför slutar Sveriges Radio släppa ”Sommar i P1” på andra plattformar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i år kommer Sveriges radios ”Sommar i P1” inte gå att lyssna på i andra appar än SR Play. Detta i ett försök att få fler lyssnare att välja Sveriges Radios egna plattformar framför andra som till exempel Spotify eller Apples Podcaster.

Sveriges Radio står för flera av landets största poddar, men bara drygt hälften av deras publik som lyssnar ”on demand” gör det via deras app eller webbsida. Resten lyssnar på andra plattformar.

– Långsiktigt vill vi ha fler lyssnare till Sveriges Radios egen app. Det är en trygg miljö med journalistiska arbetsmetoder, säger programdirektör Sofia Wadensjö Karén.

Sommar i P1 2024

På andra plattformar

Med ”on demand” menas innehåll som går att lyssna på när man vill. Sedan 2005, har Sveriges Radio haft ett on demand-utbud tillgängligt på internet. I samband med det har det varit möjligt för andra aktörer att kopiera länkar till deras innehåll och publicera på andra plattformar.

– Då var det ett helt annat digitalt landskap och helt andra förutsättningar. Sen förändrar sig allt över tid och vi ser nu att det är viktigt med den digitala miljön, säger Sofia Wadensjö Karen.

Förutom att publicera vissa program exklusivt i den egna appen har Sveriges radio nu även börjat förhandssläppa vissa avsnitt på SR Play innan de kommer ut på andra ställen.

”Bygger vanor”

Sofia Wadensjö Karén menar att risken för att ta del av desinformation och AI-genererat innehåll blir större på andra plattformar.

Hon lyfter också fram Sveriges Radios beredskapsuppdrag som en annan anledning till att hålla sig till den egna appen.

– Om det blir kris eller ännu värre ett krig så är det till P4 man vänder sig för att få information. Då är det bra att vi även i fredstid bygger vanor av att man förhåller sig till Sveriges Radio.

Sveriges 10 största poddar

Sveriges 10 största poddar enligt Poddindex senaste årsrapport:

(Inte i storleksordning)

– Aftonbladet Daily

– Alex & Sigges podcast

– Creepypodden i P3

– P1 Dokumentär

– P3 Dokumentär

– P3 Historia

– P3 Krim

– Rättegångspodden

– Sommar & Vinter i P1

– Ursäkta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommar i P1 2024

Mer i ämnet