Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Polens nya regering byter ut chefer inom Public service och kulturen. Foto: SVT/Reuters

Därför sparkas kultur- och mediechefer i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en månad har gått sedan Polen fick en ny regering med premiärminister Donald Tusk i spetsen. Ett antal medie- och kulturchefer har sparkats. Avpolitisering av kulturinstitutioner står högt upp på Tusks agenda.

– Det är uppenbart att den här regeringen försöker återställa ett demokratiskt system, efter åtta år med socialkonservativa PiS, säger svensk-polska journalisten och författaren Maciej Zaremba.

Polen styrdes av socialkonservativa Lag och rättvisa från 2015 och bytte under sin tid vid makten ut chefer på de statliga kulturinstitutionerna och public service-bolagen. Nu försöker den nya regeringen backa bandet och fort ska det gå.

Strax före jul tog striden över landets public service en ny vändning när den nya regeringen, under stora protester, beslutade att tillfälligt lägga ner bolagen. Beslutet möttes av hård kritik bland annat från landets president Andrzej Duda, också han medlem i Nationalkonservativa PiS.

Byter konstnär till biennal

Vid nyårshelgen fattade landets nya kulturminister Bartłomiej Sienkiewicz ytterligare ett beslut som skulle få oppositionen att se rött. Polen byter konstnär inför årets konstbiennal i Venedig. Ignacy Czwartos ersätts av konstnärskollektivet Open Group som startades 2013 i Lviv i Ukraina och som främst arbetar med att utforska mänskliga relationer. Censur, säger Czwartos till The Art Newspaper.

Den svensk-polska journalisten och författaren Maciej Zaremba har länge följt utvecklingen i landet och menar att Czwartos varit en favoritkonstnär för PiS-regeringen.

Putin, Merkel och ett hakkors

– Den utställning som han skulle ta med sig till Venedig är ren politisk propaganda med ganska otäcka inslag, säger han.

– Putin och Angela Merkel finns med på en bild med ett hakkors. Budskapet är att det inte finns någon skillnad mellan Putin och Merkel förklarar Zaremba.

Chefen för Polens nationalmuseum för samtidskonst, Janusz Janowski, som valde Ignacy Czwartos, har också fått sparken.

Hör i klippet nedan, vad den sparkade sparkade museichefen chefen Janusz Janowski tycker om det som pågår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är inte lagligt det de gör, menar Janusz Janowski som fått sparken från sitt jobb som chef för Nationalgalleriet Zacheta, Polens nationalmuseum för samtidskonst. Foto: Zacheta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.