Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s sociala medier-reporter om varför Tiktok utreds av EU-kommissionen. Foto: SVT/Jessica Gow/TT

Därför startar EU utredning mot Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

EU ska utreda om Tiktoks ägare, kinesiska Bytedance, bryter mot förordningen om digitala tjänster, som bland annat ska skydda minderåriga på nätet.

Straffet kan bli en bötessumma på upp till sex procent av bolagets globala omsättning, rapporterar Reuters.

EU-lagen DSA (Digital services act) gäller för alla digitala plattformar sedan den 17 februari 2024. Målet är bland annat att förhindra olaglig och skadlig verksamhet på nätet samt att stoppa spridning av desinformation.

EU-kommissionen ska utreda om Tiktok bryter mot DSA kopplat till skydd av minderåriga, transparens i reklam, dataåtkomst och riskhantering av beroendeframkallande design och skadligt innehåll.

Till exempel utreds utformningen av Tiktoks algoritmiska system, som enligt kommissionen riskerar att stimulera beroende som i sin tur kan leda till, exempelvis, psykisk ohälsa.

De undersöker även misstänkta brister i att ge forskare tillgång till Tiktoks offentliga tillgängliga data, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

– När det gäller de väldigt stora onlineplattformarna så har de särskilda krav på att först göra en riskanalys och titta på vilka särskilda risker som finns för barn vid användning av deras plattform, och att vidta åtgärder för att försöka minska riskerna som har identifierats, säger Daniel Westman, jurist specialiserad inom it- och medierätt.

Kan sluta i domstol

Westman menar att Tiktok och EU-kommissionen kan ha olika uppfattningar om vilka risker som finns och huruvida man har gjort tillräckligt för att komma till rätta med dem, vilket gör att det slutligen kan hamna i EU-domstolens händer.

”Vi kommer fortsätta arbeta tillsammans med experter och branschen för att unga människor ska känna sig trygga på Tiktok, och ser fram emot att få möjligheten att förklara hur detta arbete ser ut i detalj för kommissionen”, skriver Tiktok i ett mejl till TT.

Det finns ingen tidsram för när ett beslut kan väntas.

Det här är den andra DSA-utredningen efter att Elon Musks plattform X, tidigare Twitter, börjat utredas för brott mot DSA i december förra året. EU krävde då att Musk skulle agera eftersom X var fyllt av falska och vilseledande uppgifter om striderna mellan Israel och Hamas i oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.