Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blir du tröstad av en viss typ av tv-serie – då är du inte ensam. Hör SVT:s tv-kritiker Kim Nordberg förklara fenomenet. Foto: Warner bros/Rebecka Haglund

Därför tittar vi på 90-talsserier: ”Känslomässigt ekonomiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Tv-serier används av många som snuttefilt. Ofta återgår vi till nittiotalsserier som har en sak gemensamt: burkskratt.

– Det ger en känsla av att vara tillsammans, säger SVT:s tv-kritiker Kim Veerabuthroo Nordberg.

Livet känns tungt och du sätter på ”Vänner”?

Då är du inte ensam. Många återkommer till just ”Vänner” och enligt Harpers Bazaar har serien blivit ett kollektivt minne som fungerar likt en snuttefilt.

”Vänner” förekommer ofta på listor över tv-serier som ger bäst tröst. Under pandemins första år 2020 ökade tittningen på ”Vänner” markant skriver Insider och nämner anledningar som eskapism och känslobearbetning.

SVT:s tv-kritiker Kim Veerabuthroo Nordberg menar att detta är ett mänskligt beteende som går att härleda till stenåldern:

– Grottmänniskorna berättade historier om och om igen för varandra. Är det inte det vi människor alltid gjort: vi upprepar, berättar skapelsemyter, fabler, sjunger sånger om och om igen för varandra.

Burkskrattet tröstar

Syftet är att återkoppla till det förflutna menar Veerabuthroo Nordberg:

– Vi blir äldre, och det är obehagligt. Men Monica och Chandler och Michael Scott är fastfrusna i tiden. Så genom att se om saker kan vi återbesöka gamla känslor och kanske till och med känna oss som 20 år yngre, säger han.

Just 90-talsserier som ”Seinfeld”, ”Fresh Prince of Bel Air” och ”Vänner” tycks trösta extra bra – och de har en sak gemensamt.

– Alla har pålagda skratt eller publikskratt, som ger en känsla av att vara tillsammans med andra, fastän vi kanske är ensamma i tv-soffan, säger Kim Veerabuthroo Nordberg.

Streamingguld

För streamingjättarna är det här beteendet guld. År 2019 budade HBO högre än Netflix på rättigheterna till ”Vänner”. Mitt under brinnande pandemi bytte serien plattform och blev samtidigt HBO:s mest tittade serie.

– Folk kanske tecknar en prenumeration för att se ”Succession” men de stannar för att se ”Vänner”, förklarar Kim Veerabuthroo Nordberg.

För tittarna är beteendet effektivt, i synnerhet ur ett hänseende.

– Om jag ska se en ny serie vet jag ju inte om den är bra, och jag kanske kommer att lägga tio timmar av mitt liv på något som jag inte gillar. Det är känslomässigt effektivt att kolla på The Office istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.