Sångaren David Byrne. Foto: Drew Gurian/AP/TT

David Byrne ber om ursäkt för blackfacevideo

Uppdaterad
Publicerad

Artisten David Byrne, känd som sångare i bandet Talking Heads, har bett om ursäkt för att ha framträtt i så kallat blackface – att sminka sig för att föreställa en svart person – i ett videoklipp från 1984.

I klippet, som spelades in i reklamsyfte inför Talking Heads konsertfilm ”Stop making sense”, intervjuar Byrne sig själv som olika rollfigurer.

”Nyligen uppmärksammade en journalist mig på någonting jag gjorde i en video från 1984, där jag gestaltar en rad olika roller. Några av dem har annan hudfärg än vit. Att se mig själv i blackface i dag får mig att inse att det var en grov missbedömning och visar prov på stort oförstånd”, skriver Byrne på sitt officiella Twitterkonto.

”Det är som att titta i en spegel och se någon annan. Du är, eller var, inte personen du trodde att du var. Jag vill gärna tro att jag inte längre är kapabel att begå sådana misstag. Men det är tydligt att jag var det tidigare.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.