David Lagercrantz: ”Det här kommer jag definitivt att ångra”

Uppdaterad
Publicerad

David Lagercrantz reser världen runt för att tala om sin fortsättning på Stig Larssons Millennium-serie. I SVT:s ”Skavlan” berättar succéförfattaren om pengar, sin uppväxt och prestationsångest. Dessutom demonstrerar han sin vältränade kropp.

”Mannen som sökte sin skugga”, David Lagercrantz andra Millenium-roman, har på kort sålt i miljonupplaga och letat sig in även på internationella bästsäljarlistor. Nu berättar författaren att han tänker skriva ytterligare en del i sviten – sedan vill han att någon annan tar över.

– Men det kommer ett tryck på mig eftersom det gått så bra: ”Kan du inte fortsätta att skriva lite till”. Det är ett klassiskt Faust-kontrakt där man riskerar att utveckla riktiga divalater och bli riktigt korrumperad. Men jag har bestämt mig – det blir bara en del till.

Skamkänslor och styrketräning

David Lagercrantz, som tidigare gjort succé som ”spökskrivare” till Zlatan Ibrahimovics självbiografi, berättar öppenhjärtigt om sin neurotiska läggning. Inte minst om hur han ofta upplever sig prata för mycket och de skamkänslor detta kan orsaka. Dessutom om sin styrketräning, där  favoritövningen är armhävningar.

Hur många gör du?

– Min pappa hade blivit arg för att jag skryter, men jag skulle kunna lägga mig ner nu och göra femtio.

Hela Skavlan-programmet går att se här på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.