Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte charmad av moderna Zlatan” – I klippet besvarar Lagercrantz tre frågor om Zlatan och boken ”Jag är Zlatan”, bland annat hur mycket han tjänat och om det blir en uppföljare. Foto: TT

David Lagercrantz ser tillbaka på arbetet med ”Jag är Zlatan”: ”Han har betytt allt för mitt författarskap”

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen meddelade Zlatan Ibrahimovic att han lägger ner fotbollskarriären. Beskedet har fått hela världen att reagera, inte minst författaren David Lagercrantz som skrev fotbollstjärnans självbiografi ”Jag är Zlatan”.

Att Zlatan skulle lägga fotbollsskorna på hyllan nådde inte David Lagercrantz förrän morgonen efter presskonferensen.

– Jag blev lite rörd, säger han till Kulturnyheterna.

– Jag hade väl varit lite trött på Zlatan och hans lite väl storvulna utstrålning men ofta är det så när en idrottsman slutar att man inte bara ser det senaste utan får ett perspektiv på hela karriären.

”Betytt allt för mitt författarskap”

David Lagercrantz skrev fotbollsstjärnans självbiografi ”Jag är Zlatan” som gavs ut 2011 och blev en kommersiell succé med 415 000 sålda exemplar första månaden. Boken nominerades även till ett Augustpris och blev författarens stora genombrott.

– Zlatan har betytt allt för mitt författarskap, jag trodde att det skulle bli en parentes, att jag skulle spökskriva en bok av en idrottsman. Men jag fick ju egentligen allt med den boken, säger Lagercrantz.

Enligt honom nådde även boken ut till många människor som i vanliga fall inte läser böcker.

– Det för mig var det vackraste som finns. Jag brukar säga att det är det största Zlatan gjort, han fick folk att börja läsa och att läsa är en väg in i samhället.

”En person vi aldrig haft”

Zlatan Ibrahimovics avtryck i både idrotten och kulturella uttryck, så som film och böcker, beskriver Lagercrantz som unikt.

– Han var en person vi aldrig haft i Sverige tidigare.

Bland idrottsstjärnor som var ”tråkiga” stack Ibrahimovic ut.

– När han kommer fram på 90-talet så har vi bara haft stjärnor som varit kvävda av jante-kultur och att de inte får sticka ut, både (Ingemar) Stenmark och (Björn, reds anm.) Borg var så. Men sen kommer en kille från ett annat slags Sverige och säger att han ska bli bäst.

I klippet ovan besvarar Lagercrantz tre frågor om Zlatan och boken, bland annat hur mycket han tjänat och om det blir en uppföljare. Han berättar även varför han inte är särskilt charmad av ”den moderna Zlatan”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.