Betlehem Isaak, dotter till den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak står framför en kopia av den cell där hennes far sitter fängslad. (Arkiv: 2015) Foto: TT Bild.

Dawit Isaaks dotter tar emot FN:s pressfrihetspris

Uppdaterad
Publicerad

15 år efter gripandet är journalisten Dawit Isaak fortfarande fängslad av den eritreanska regimen. Ikväll uppmärksammas hans öde när FN-organet Unesco delat ut sitt årliga pressfrihetspris.

I indonesiska Jakarta pågår just nu en tredagarskonferens om pressfrihet. Värd för evenemanget är Unesco som valt temat ”Mediernas roll för att främja fredliga, rättvisa och inkluderande samhällen”.

Organisationen konstaterar dock samtidigt att det är kritiska tider för medierna. Och det var också något som framkom när Reportrar utan gränser presenterade sitt pressfrihetsindex i förra veckan. Enligt de nya siffrorna befinner sig världen för närvarande i en utförsbacke när det handlar om pressfrihet: Under de senaste fem åren har begränsningar och kränkningar mot journalister och medier ökat med 14 procent världen över.

Så det är mot en tämligen mörk bakgrund som Unesco nu samlar till möte för att bland annat lyfta journalistikens roll i ett demokratiskt samhällsbygge.

I pappans ställe

Under konferensen i Jakarta kommer alltså också Dawit Isaaks situation uppmärksammas. Men då han fortfarande sitter fängslad tar hans dotter Betlehem Isaak emot utmärkelsen i pappans ställe under onsdagen – samtidigt som Pressfrihetens dag infaller.

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, är ordförande i pressfrihetsprisets jury. I samband med att pristagaren tillkännagavs för en månad sedan uttryckte hon förhoppningar om att uppmärksamheten skulle sätta press på regeringen i Eritrea:

– Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.

Delas ut sedan 1997

Unescos pressfrihetspris, internationellt kallat Guillermo Cano World Press Freedom Prize efter den colombianska journalisten som mördades 1986, har delats ut sedan 1997 till en person eller organisation som anses gjort enastående insatser för pressfriheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.