De nominerade till årets Bookerpris är Avni Doshi, Tsitsi Dangarembga, Douglas Stuart, Maaza Mengiste, Diane Cook och Brandon Taylor Foto: Henrik Montgomery/TT

De är nominerade till Nordiska rådets barnlitteraturpris

Uppdaterad
Publicerad

De fjorton nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 har offentliggjorts och ”Hästpojkarna” av Johan Ehn och ”Trettonde sommaren” av Gabriella Sköldenberg representerar Sverige, meddelas i ett pressmeddelande.

”Hästpojkarna” av Johan Ehn och ”Trettonde sommaren” av Gabriella Sköldenberg, som representerar Sverige i kampen om Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, ställs mot verk från Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge, Åland och det samiska språkområdet.

Vanligtvis offentliggörs de nominerade på den internationella bokmässan för barn och ungdomslitteratur i Bologna, Italien, men den har ställts in i år på grund av coronavirusets framfart.

Priset delades ut första gången i 2013 och är resultatet av de nordiska kulturministrarnas önskan att lyfta fram barn- och ungdomslitteraturen i Norden.

Vinnaren presenteras den 27 oktober på en prisceremoni i Reykjavik, Island. Vinnaren får statyetten ”Nordlys” och 350 000 danska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.