Stjärnorna på slottet har premiär på lördag 29 december.

Fyra skådisar och en författare – de är nya stjärnor på slottet

Uppdaterad
Publicerad

För trettonde gången ska fem kändisar samlas under fem dagar för att lära känna varandra inför svenska folket. I år är det skådespelarna Alexander Karim, Kajsa Ernst, Sven Melander och Lena Söderblom som intar slottet – tillammans med författaren Camilla Läckberg.

Den långlivade SVT-serien Stjärnorna på slottet får en trettonde säsong, där fyra skådespelare och en författare får en dag var att bjuda på middag och välja en gemensam aktivitet på ”Växjös eget underverk” – Teleborgs slott.

En sak är alla årets deltagare är rörande överens om: det blev svettigt under inspelningsveckan i slutet av juli.

– Vi blev väldigt tajta från första dagen. Dels på grund av personkemi, men också att det var så extremt varmt att vi blev litegrann som en krigstrupp eller bataljon som slöt oss med varandra, säger författaren Camilla Läckberg till Kulturnyheterna.

”Finns en nervositet”

Läckberg berättar att hon inte funderade en sekund på att tacka nej när hon blev tillfrågad om att delta i programmet. Trots det upplever hon en viss pirrighet inför premiären.

– Det är klart att det finns en nervositet för hur det ska tas emot. Kommer de tycka att man är dryg, odräglig och uppblåst?

Under sin dag på slottet utmanade Camilla Läckberg de övriga deltagarna att tatuera sig. Foto: Janerik Henriksson/TT

En deltagare som inte var lika snabb med att hoppa på tåget är skådespelaren Lena Söderblom, som varit ett vanligt förekommande ansikte i svensk film och tv sedan 50-talet.

– Jag var väldigt betänksam just när det gäller biten att fläka ut sig såhär. Men jag har skrivit en bok där jag redan har rapat upp många händelser ur mitt liv så då tänkte jag: det kan väl inte bli värre än det då, säger hon.

Vad kommer du att minnas från dagarna på slottet?

– Jag är väldigt lycklig och glad över min dag när alla satte sig vid symaskinerna. Jag tycker det blev riktigt bra.

Lena Söderblom berättar om sitt liv och sin långa skådespelarkarriär i nya säsongen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skådespelaren, journalisten och programledaren Sven Melander är bland annat känd för sina roller som ”Berra” i Sällskapsresan och trollet ”Rulle” i Nöjesmassakern. Trots att han i större delen av sitt liv jobbat med tv, kändes Stjärnorna på slottet som en ny och spännande utmaning.

– Jag har ju sett en del avsnitt med människor jag känner som Lasse Åberg och Johannes Brost och riktiga stjärnor, sådana som jobbar på Dramaten. Jag har kanske inte den lyskraften som de har, men får i alla fall vara med i samma program, det var smickrande, säger han.

Stjärnorna på slottet. Från vänster: Alexander Karim, Kajsa Ernst, Sven Melander, Lena Söderblom och Camilla Läckberg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.