Se hur verklighetstroget det är att åka flygsimulator i skrotad cockpit. Foto: SVT

De flyger över hela världen – från källaren

Publicerad

I ett skrotat flygplan i en källare i Årsta upplever flygentusiaster världen från ovan.

– Det spelar ingen roll att det inte rör på sig. Det lurar hörsel och syn så man blir övertygad, säger Victor Jansson om flygsimulatorn.

Vid skrivbordet i Victor Janssons pojkrum fanns ratt, gasreglage och pedaler. Hans fascination för flyg har fortsatt i vuxen ålder och nu kan han leva ut flera av sina pilotdrömmar i den ideella föreningen Swesim. Just premiärturen brukar vara speciell.

– Det är många som efter första turen i simulatorn säger: “wow, rör det sig?” fast vi står helt stilla, säger Victor Jansson.  

Avancerad flygsimulator i hemmet

Datorföretaget Microsoft släppte sin första flygsimulator 1982. I deras senaste version, som nyligen släpptes, är det möjligt för vem som helst att sitta hemma och agera pilot. Men Victor Jansson menar att det inte blir samma sak som i föreningens simulator, där cockpiten är i original och väderförhållanden uppdateras i realtid.  

– Dels att du har alla fysiska knappar som man kan ta på och du får också större vy och mer periferi, säger Victor Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.