Yumi Ishikawa har startat uppropet #kutoo för att japanska kvinnor inte ska vara tvungna att ha högklackat på jobbet. Foto: AFP/TT & TT

#Kutoo-skaparen: Svårt för kvinnor att höja rösten

Publicerad
Yumi Ishikawa har startat uppropet #kutoo för att japanska kvinnor inte ska vara tvungna att ha högklackat på jobbet. Över 20 000 kvinnor har skrivit under uppropet, som lämnades in till det japanska hälsoministeriet tidigare i veckan.

Namnet #kutoo är en lek med orden “kutsu“, som betyder sko, och “kutsuu“ som betyder smärta. Skaparen heter Yumi Ishikawa – en 32-årig skådespelare som jobbar deltid på en begravningsbyrå.

– Uppropet ber arbetsgivare att sluta tvinga kvinnor att ha på sig klackskor, och ge dem fler alternativ. Klackar, och vilken höjd och form de har, borde inte vara en del av ens arbetsbeskrivning, säger Yumi Ishikawa till Kulturnyheterna.

Lag om könsdiskriminering saknas

Hon förklarar att det inte finns någon lag som tvingar kvinnor att ha högklackat men att låga skor inte är socialt accepterat. Själv fick hon skriftliga instruktioner om att ha svarta skor med fem till sju centimeter höga klackar när hon skulle börja på begravningsbyrån.

I vintras tröttnade hon på värkande fötter och startade kutoo. Men hälsoministern Takumi Nemoto svarade i onsdags att höga klackar hör till det som är nödvändigt och passande i yrkeslivet.

– Eftersom det inte är definierat vad som är könsdiskriminering i den japanska lagen förstår de flesta japaner inte vad könsdiskriminering innebär. Därför förstår de inte heller att det är fråga om könsdiskriminering i detta fall, säger Yumi Ishikawa.

Rädd för att prata med chefen

Hon berättar att hon fortfarande använder höga klackar på jobbet, om än någon centimeter kortare än tidigare.

Har du tagit upp problemet med din chef?

– Jag vågar inte prata direkt med min chef överhuvudtaget, säger Yumi Ishikawa.

Det är inte första gången som hon försöker få igång en förändring i jämställdhetsfrågor i Japan. Under metoo-rörelsen berättade hon offentligt om sexuella trakasserier. Men rörelsen fick inget fäste i skådespelarbranschen som hon jobbade i då, och den ignorerades av de största medierna säger hon.

Fått höra “fruktansvärda“ saker

– När man startar den här typen av rörelser i Japan kommer det garanterat ett bakslag och man får ta emot hård kritik. Jag har också fått fruktansvärda saker sagda till mig. Och eftersom det ser ut så är det svårt för kvinnor att höja rösten. Det är ju ganska läskigt.

Sedan Yumi Ishikawa startade kutoo-uppropet har det blivit svårare för henne att jobba.

– I det här fallet var det en person som försökte lokalisera min arbetsplats, det blir ganska otäckt på det sättet.

– Jag skulle vilja att man i utlandet säger att det här är konstigt, det vore tacksamt om man kunde uttala sig starkt och säga att de här förhållandena i Japan är dåliga, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer