Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kompositörerna bakom ledmotivet till ”Historien om Sverige” i klippet. Foto: John Kassman/SVT

De har komponerat ledmotivet till ”Historien om Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

”Historien om Sverige” har tagit tre år att producera, 300 historiker och experter har varit involverade. Kompositörerna Ludwig Göransson och Per Gunnar Juliusson är de som har bestämt hur Sveriges historia låter.

– Det är kanske en rytm, en sorts groove och en slags vemod som vi försöker få in i det här. Den känslan är i alla fall för oss väldigt svensk, säger kompositören Ludwig Göransson.

Ludwig Göransson har gjort succé i Hollywood och har Oscarsbelönats för filmmusiken till Black Panther. Nu tonsätter han den svenska historien tillsammans med Per Gunnar Juliusson. Resultatet är ett ledmotiv inspirerat av slängpolska som precis spelats in i Berwaldhallen. 

– Folkmusik brukar vanligtvis spelas på några stycken fioler och det får en karaktär i sig. Men nu har vi ju tillgång till Radiosymfonikerna så då vill vi ju maxa lite också, säger Per Gunnar Juliusson.

I serien knyts intervjuer med experter och rekonstruktioner ihop av skådespelaren Simon J. Berger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.