En av dem kan bli kulturminister

Publicerad

Imorgon klockan nio får vi veta vem som blir Sveriges nya kulturminister. En post som kräver både en stor personlighet och politisk kompetens.

Det är en ministerpost med relativt liten budget men som ändå kan få en stor roll i offentligheten. Men någon självklar kandidat till posten finns inte.

En minister som hörs

Kulturlivet längtar efter en kulturminister som syns och hörs och försvarar kulturen. En ambitiös kulturminister kan göra sig hörd som nästan ingen annan. Den personen blir på många sätt den främsta representanten för Sveriges kulturliv.

Van i yrket

Men en kulturminister måste samtidigt vara en slipad politiker för att överhuvudtaget få igenom reformer.

Kulturnyheternas rundringning pekar ut tre möjliga kandidater:

Socialdemokraternas Gunilla Carlsson har varit kulturtalesperson i två och ett halvt år men egentligen inte kommit med några nya förslag. En van politiker men framstår ändå som otydlig och kanske inte tillräckligt mycket kultur för posten.

Hon delar ut miljoner

Ett hett namn är Nisha Besara, i dag generaldirektör för Postkodlotteriets kulturstiftelse. Hon har en bakgrund som politiskt sakkunnig inom Socialdemokraterna och som chefredaktör för vänstertidningen Dagens Arena.

Besara ligger något till höger inom socialdemokratin, är inte främmande för näringslivet, men har ändå erfarenhet av att dela ut hundratals miljoner till kulturen.

Ur arbetarrörelsen

Ett annat alternativ är att satsa på en kulturbyråkrat inom arbetarrörelsen, som Folkets hus och parkers vd Calle Nathanson.

Han har visat intresse och tagit allt större plats i offentligheten som försvarare av kulturens frihet och egenvärde. Mot honom talar att han inte arbetat som politiker.

MP saknar kulturtalesperson

Miljöpartiet gjorde inför valet flera utspel på kulturområdet.

Men partiet saknar en tydlig kulturtalesperson så sannolikt lägger man inget krut på att förhandla sig till just den posten.

Hamilton visar ointresse

En het kandidat hos vadslagningsfirmorna är SVT:s avgående vd Eva Hamilton. Men det är svårt att hitta någon grund för en sådan gissning. Till Kulturnyheterna har hon sagt att hon inte har någon partitillhörighet och inte är intressad av posten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer