Tigrar-regissören Ronnie Sandahl: ”Fotbollsindustrin är en skrattspegel av samhället” Foto: Pressbilder

Här är filmerna som kan bli Sveriges Oscarsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscars för bästa internationella film. De nominerade är Nathalie Álvarez Meséns långfilmsdebut ”Clara Sola”, Ronnie Sandahls verklighetsbaserade drama ”Tigrar” samt Erik Poppes nytolkning av Vilhelm Mobergs romanklassiker ”Utvandrarna”.

”Extra roligt med årets tre utvalda filmer är att de skildrar så starka personliga resor. Att de äger en autenticitet med starka och engagerande uttryck och visar prov på en så fin kombination av hantverksskicklighet och personlighet”, säger Petter Mattsson, chef för internationella enheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén i ett pressmeddelande.

Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget presenteras den 21 oktober. Oscarsgalan äger rum i Los Angeles den 27 mars nästa år.

I fjol nominerades Amanda Kernells ”Charter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.