SVT:s Diamant Salihu prisas får Stora journalistpriset i kategorin Årets röst. Foto: Jessica Gow/TT

SVT:s Diamant Salihu tilldelas Stora journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Diamant Salihu tar hem Stora journalistpriset i kategorin Årets röst. 

– Han gör det helt obegripliga begripligt, säger en av jurymedlemmarna Matilda E Hanson, biträdande redaktionschef på Dagens Nyheter.

Diamant Salihu prisas för sitt arbete med att bevaka gängvåldet i Sverige. Han har bland annat skrivit den uppmärksammade boken ”Tills alla dör”.

– Min röst är egentligen många röster som jag har kämpat för att få prata med. Vi har många som känner att de är väldigt avlägsna från det här samhället, som känner att många svikit dem. Jag är glad att så många har velat prata med mig, säger Diamant Salihu vid prisutdelningen.

Han säger att en nyckel till att få människor att prata med honom är respekt.

– Jag behandlar dem med respekt och ödmjukhet, som om jag skulle möta en politiker eller en annan makthavare. Det gör att människor vill prata.

Fem kategorier

Stora journalistpriset Delas ut i fem klasser; Årets röst, Årets berättare, Årets förnyare, Årets avslöjande samt Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Tolv personer ingår i juryn som har utsett segrarna.

Randi Mossige-Norheim, Magnus Arvidson och Thomas Kanger tog hem kategorin Årets berättare för Vipeholmsanstalten, som var första kategori att presenteras. I kategorin Årets förnyare vann Breakits Stefan Lundell och Deqa Abukar.

Adoptionsgranskning Årets avslöjande

Priset för årets avslöjande gick till Dagens Nyheters Josefin Sköld, Alexander Mahmoud och Patrik Lundberg för en granskning av svenska adoptioner och artikelserien ”Barn till varje pris”.

– Vi såg att det var något som hade tecken på allvarliga oegentligheter och bestämde oss för att lyfta på locket och titta på vad det var egentligen som låg bakom påståenden som florerat under många många år, säger reportern Josefin Sköld.

Hon säger att hon blev tagen varje dag under granskningen som avslöjade att tusentals barn som stulits från sina föräldrar.

– Jag blev också väldigt tagen varje gång som vi fick tag i en biologisk mamma eller pappa som kunde berätta hur de förlorat sina barn.

Samtliga vinnare av Stora Journalistpriset 2021

  • Årets berättare – Sveriges Radio, P1 Dokumentär – Randi Mossige-Norheim, Magnus Arvidson och Thomas Kanger tog hem kategorin för Vipeholmsanstalten 
  • Årets förnyare – Breakits Stefan Lundell och Deqa Abukar för Shift. 
  • Årets röst – SVT – Diamant Salihu för sitt arbete att bevaka gängvåldet i Sverige 
  • Årets avslöjande – Dagens Nyheters Josefin Sköld, Alexander Mahmoud och Patrik Lundberg för ”Barn till varje pris”. 
  • Lukas Bonniers Stora Journalistpris tilldelas i år Aftonbladets Peter Kadhammar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.