Henry Cavill spelar huvudrollen i den kommande serien The Witcher Foto: Netflix

De kan ta över tronen: Fantasyserierna som vill ersätta Game of thrones

Uppdaterad
Publicerad

På måndag släpps det sista avsnittet av Game of thrones, som växt till att bli en av världens största tv-serier. Flera strömningtjänster vill nu plocka upp facklan som GOT lämnar efter sig för att skapa nästa stora lägerleld i tv-världen. Kulturnyheterna har listat några heta kandidater till att ta över titeln som fikarummets största fantasysnackis.

Sagan om ringen: Kommande tv-projekt 

Det är snart 20 år sedan den första Sagan om ringen-filmen, baserad på J. R. R Tolkiens fantasyböcker nådde bioduken. Det blev senare en trilogi som visade att fantasyfilmer kunde generera både pengar och Oscarsstatyetter. 2017 vann strömningstjänsten Amazon rätten till Tolkiens verk och nu kan den planerade tv-serien bli världens dyraste. 

Projektet som i nuläget saknar både namn och premiärdatum kommer att utspela sig 3 441 år innan händelserna i filmen. Tolkiens massiva världsbyggande har varit en inspirationskälla för GOT-författaren Geroge R. R Martin och utan filmsuccéerna hade Game of Thrones som tv-format troligtvis aldrig sett dagens ljus. 

Amazon betalade 250 miljoner dollar för rättigheterna och med fem säsonger inplanerade finns det ett starkt hopp om att projektet kan bli den nya stora fantasyserien. 

Star Wars: The Mandalorian 

I november i år kommer Star Wars första icke-animerade serie att släppas på Disneys nylanserade streamingtjänst Disney+. Den westerninspirerade rymdoperan utspelar sig efter Jedins återkomst och följer en mystisk revolverman spelad av Pedro Pascal (känd som Oberyn Martell i Game of thrones). Serien skapad av Jon Favreu (Iron Man, Djungelboken) har lockat till sig stora namn både framför och bakom kameran där bland annat Werner Herzog är klar för en skurkroll. 

The Mandalorian kan bli en viktig pusselbit i Disneys plan att locka prenumeranter till den nya streamingtjänsten. De senaste Star Wars-filmerna har till viss del gått ifrån temat av ont och gott för att istället att skapa mer gråskaliga karaktärer. Något som i mångt och mycket liknar hur Westeros invånare ofta karaktäriseras.  

Disneys riktning med de nya filmerna har dock kritiserats av många inbitna fans och frågan är om det finns tillräckligt stort intresse för att The Mandalorian ska bli Disney+ stora flaggskepp.

The Witcher 

Även Netflix har planer på att skapa ett nytt hett fantasiepos. Stålmannen själv, Henry Cavill är klar som huvudrollen i storsatsningen The Witcher, baserad på den polska författaren Andrzej Sapkowskis bokserie med samma namn. The Witcher fick en bredare publik när CD Project 2007 utvecklade ett TV-spel löst baserat på Sapkowskis berättelse. Serien som förväntas ha premiär i slutet av 2019 följer Geralt of Rivia (Cavill), en man som utvecklat övernaturliga krafter och använder dem för att bekämpa monster. 

Projektet har redan hamnat i en uppförsbacke efter att ett kort klipp på Henry Cavill iförd full kostym släpptes på nätet. Flera fans var snabba med att poängtera sitt missnöje med att Cavill inte var tillräckligt lik spelets version av karaktären.  

Watchmen 

Alan Moores kultförklarade grafiska novell om ett gäng kostymklädda brottsbekämpare blev 2009 långfilm under regi av Zack Snyder. En film som möttes av blandad kritik, men som än i dag sticker ut från den snåriga djungeln av superhjältefilmer tack vare sin unika stil och berättande. HBO gör nu novellen till TV-serie som förväntas ha premiär någon gång under 2019.  

Både Watchmen och Game of Thrones har på många sätt förändrat sin genre, där bombastiska världar och övernaturliga krafter överskuggats av skarpa dialoger och oväntade vändningar. 

Även Watchmen har en hängiven fanskara, men frågan är om seriens mörka teman är aningen för smalt för att locka en storpublik. 

Game of thrones prequelserie 

Jon, Daenerys och Cerseis resa må ha slutat, men det finns fortfarande gott om historier att berätta i Game of Thrones rika mytologi. Det har funnits planer på flera olika avknoppningsserier som alla skulle utspela sig i Game of thrones universum och hittills har ett pilotavsnitt fått klartecken. 

Piloten som fått grönt ljus, är skriven av Jane Goldman och George R. R Martin och kommer att utspela sig tusentals år innan spelet om järntronen drog igång. Naomi Watts (Mullholland Drive, Birdman) är också klar som en av de bärande rollerna. 

Om prequel-serien kommer fortsätta engagera eller om publiken har tröttnat på historier om is och eld återstår att se. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.