Italien har seglat upp som ny favorit. Foto: Eurovision

Italien ny favorit: De kan vinna Eurovision song contest

Uppdaterad
Publicerad

Innan Eurovisionveckan började och fansen fick nöja sig med musikvideouppträdanden var Malta, Schweiz och Frankrike storfavoriter att plocka hem segern i år. Sedan dess har favoriterna svängt lite.

Malta, Schwiez och Frankrike tros fortfarande ha goda chanser att plocka hem Eurovisionpokalen på lördag, men sedan repetitionerna inleddes i Rotterdam i veckan har italienska rockgruppen Måneskin skjutit upp som ny favorit. Det skandinaviskklingande namnet är påhittat av Victoria De Angelis, bandets basist med rötter i Danmark.

Om Måneskins låt Zitti e buoni skulle vinna blir det första gången en rocklåt vinner Eurovision sedan finska Lordi vann tävlingen med Hard rock hallelujah 2006.

Eurovision song contest 2021

Sverige ner i listorna

Även Ukraina har skjutit uppåt i listorna efter den första semifinalen där gruppen GO_A och deras Shum tävlade. Låten är inspirerad av ukrainsk folklore och videon var inspelad utanför kärnkraftverket i Tjernobyl.

För Sverige ser det dock mörkare ut. Tusse trodde först ha en ganska säker plats i topp tio, men efter den första seminfinalen spås han snarare få en mittenplacering.

Se några av de favorittippade bidragen i videon och några fler favorittppade nummer här under:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2021

Mer i ämnet