Författaren Nadifa Mohamed är en av de nominerade till årets Bookerpris. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

De kan vinna Man Booker-priset 2021

Uppdaterad
Publicerad

I dag offentliggjordes vilka sex författare som har chans att vinna det prestigefyllda Man Booker-priset och likt föregående år domineras nomineringarna av författare från andra länder än Storbritannien.

Den korta listan med sex nominerade består av tre amerikanska författare: Richard Powers, Maggie Shipstead och Patricia Lockwood. Övriga nominerade är Damon Galgut från Sydafrika, Anuk Arudpragasam från Sri Lanka och Nadifa Mohamed som är född i Somalia, men uppvuxen i Storbritannien, skriver BBC.

Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro, vars bok ”Återstoden av dagen” fick Bookerpriset 1989, fanns med på den längre listan av nominerade, men saknas på den korta.

Bookerpriset är ett brittiskt litterärt pris som sedan 1969 har tilldelats årets bästa roman med engelska som originalspråk. Prissumman motsvarar cirka 600 000 kronor.

Vem som tilldelas 2021 års Bookerpris tillkännages den 3 november.

Dessa är nominerade:

Anuk Arudpragasam – A passage north

Damon Galgut – The promise

Patricia Lockwood – Noone is talking about this

Nadifa Mohamed – The fortune men

Richard Powers – Bewilderment

Maggie Shipstead – Great circle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.