Foto: TT

De köper flest böcker i Sverige

Publicerad

Bokköpandet ser väldigt olika ut i Sverige och i vissa län köper vi mer än i andra. Det visar ny statistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Mest pengar på böcker per person lägger stockholmare, därefter kommer Uppsalabor, skåningar, östgötar, västerbottningar och västgötar.

– Det har att göra med utbildningsnivå, levnadsvillkor och lönesituationer, säger Mats Ahlström, som är ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen.

Dessutom har det betydelse att länen har universitet och högskolor eftersom det har varit tradition att ha stora bokhandlar i universitetsstäder som till exempel Stockholm, Uppsala, Lund, Göteborg och Linköping.

– Så länge det finns universitetsbokhandlar och universitet så får vi en stark läsning där. Det flyttar ju dit många studenter och de läser inte bara kurslitteratur. Jag hoppas också att de läser andra böcker som skönlitteratur och deckare, säger Mats Ahlström.

Bokköp per person 2017

Stockholm 453 kr

Uppsala 418 kr

Skåne 334 kr

Östergötland 320 kr

Västerbotten 306 kr

Västra Götaland 302 kr

Västmanland 280 kr

Gotland 278 kr

Kronoberg 276 kr

Kalmar 275 kr

Örebro 269 kr

Halland 267 kr

Norrbotten 263 kr

Västernorrland 261 kr

Värmland 258 kr

Södermanland 257 kr

Dalarna 255 kr

Gävleborg 245 kr

Jönköping 244 kr

Blekinge 202 kr

Jämtland siffror saknas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.