Henrik Johansson skriver bland annat för sajten interasistmen.se. Foto: Emma Malmlöf

Dagerlind nervös inför rollen som ansvarig utgivare

Uppdaterad
Publicerad

Flera medieexperter och kritiker som SVT talat med menar att oron är befogad, eftersom Avpixlats läsare ”vill ha hetsen”.

Sajten Avpixlat vill skaffa en ansvarig utgivare, det stod klart tidigare idag. Mats Dagerlind som tidigare fungerat som sajtens talesperson vill ta på sig rollen.

– Lite nervös är jag, säger han till SVT. Jag har ingen lust att tillbringa all min vakna tid i en rättsal.

Medier

”Kommer ha lite att stå i”

Mats Dagerlind har skäl att vara nervös, menar yttrandefrihetsexperten Nils Funke.

– Dagerlind kommer ha lite att stå i, säger han. Det kräver stor noggrannhet att vara ansvarig utgivare.

Den som går över gränsen riskerar fängelse

Avpixlat har kritiserats hårt för att publicera artiklar och kommentarer med rasistiskt innehåll. Yttrandefriheten i Sverige är vid, men en tidning kan inte publicera vad som helst.

Alla stora tidningar i Sverige har en ansvarig utgivare som kan ställas till svars om artiklarna går över gränsen, till exempel när det gäller ”hets mot folkgrupp”, som det heter i lagen. Är det som skrivs långt över gränsen kan en chefredaktör till och med hamna i fängelse.

Hittills har det inte gått att komma åt Avpixlat, just för att det inte funnits någon ansvarig utgivare. Hatiska kommentarer och inlägg på sajten skrivs ofta av anonyma personer som polisen inte brytt sig om att spåra.

– Med Dagerlind som ansvarig utgivare spelar det ingen roll vem som skrivit, säger Nils Funke. Det blir han som torskar på allt.

Vill att sajten ska framstå som mer seriös

Anledningen till att Mats Dagerlind trots allt vill bli ansvarig utgivare handlar om att han vill att sajten Avpixlat ska framstå som mer seriös.

– Våra belackare, som Expressen och Aftonbladet, menar att Avpixlat smiter från ansvar. Vi vill visa att det inte är på det sättet. Det här är ett sätt att lyfta sajten till att bli en seriös medieaktör.

– Om Dagerlind verkligen vill vara seriös tycker jag att Avpixlat ska ansluta sig till de pressetiska reglerna också, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funke.

Dagerlind anser att reglerna är godtyckliga

De pressetiska reglerna är en rad rättesnören som alla etablerade medier frivilligt gått med på att hålla sig till. De skärper ytterligare kraven på vad som kan publiceras, till exempel när det gäller att hänga ut personer med namn och bild.

– De pressetiska reglerna används selektivt och är godtyckliga, menar Mats Dagerlind. Men jag ska tänka på saken.

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson, som ska se till att de pressetiska reglerna efterlevs håller inte med.

– Nej, de pressetiska reglerna används inte godtyckligt. Vi har jobbat fram en praxis under 50 år och tidningar som är anslutna ska hålla sig inom anständighetens gränser. Avpixlat är naturligtvis välkomna att vara med.

”Deras läsare vill ha hetsen”

Henrik Johansson arbetar med interasistmen.se och Tidskriften Expo. Han har sen länge följt Mats Dagerlind och sajten Avpixlat.

Vad innebär det om Avpixlat får utgivningsbevis?

Då måste Avpixlat följa våra demokatiska spelregler, de måste bli rumsrena. Jag tror att sajten kommer tappa läsare för de som återkommer dit vill ha hetsen. De går dit för att få sina fördomar bekräftade och vill inte ha en politiskt korrekt sajt.

Stor chans att få utgivningsbevis

Henrik Johansson beskriver Avpixlats publiceringar som rasistiska och att sajten ser sig som en sanningssägare mot etablissemanget. Han tror dock att Mats Dagerlinds möjlighet att få igenom sin ansökan är stor.

– Jag ser ingen anledning till att de inte skulle få det. Det finns ju andra sajter med liknande innehåll som har utgivningsbevis.

Respekterar inte lagen om hets mot folkgrupp

På Avpixlats hemsida skriver sajten att man inte respekterar lagen om hets mot folkgrupp.

Vad innebär det ställningstagandet om de får utgivningsbevis?

De kan ju skriva att de inte respekterar lagen men om de publicerar något som strider mot den så kommer de bli dömda, säger Henrik Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet