Tidningar tar bort de senaste nyheterna

Uppdaterad
Publicerad

En tidning utan gårdagens sportresultat och utan nyhetsbevakning för halva dygnet – det kan komma att bli verklighet för samtliga av Mittmedias tidningar.

Idag går Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Ljusdals-Posten med flera i tryck nära midnatt. Nu är tanken att låta Mittmedias tidningar gå i tryck redan under dagen. Något som gör att sport och sena nyheter inte kommer med i papperstidningen. Det formella beslutet tas i mars och orsaken är besparingar.

– Man ställs inför två val när man ska göra kostnadsbesparingar, antingen kommer man ut färre dagar per vecka eller så samlar man trycket på färre tryckerier och gör besparingar på tryckerier istället, säger Anders Ingvarsson, chefredaktör på Sundsvalls Tidning till SVT Mittnytt.

Sjudagarsutgivning viktigare än de senaste nyheterna

Mittmedia äger och ger ut nästan samtliga tidningar i Dalarna, Gästrikland och Hälsingland.

– Vi har gjort en stor läsarundersökning och frågat våra läsare vad de vill och vi har gjort våra egna bedömningar. Vi bedömer att sjudagarsutgivningen är viktigare för ST än att vi ger ut det allra senaste, säger Anders Ingvarsson.

Tidningarna väljer istället att rikta allt mer fokus mot det digitala.

– Sena nyheter passar väldigt bra digitalt och sporten ska vi naturligtvis ha kvar i papperstidningen, det är viktigt för våra läsare men det blir en annan typ av sport, säger Ewa Wirén, redaktionschef på Dalarnas tidningar till SVT Gävledala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer