Hur mänskliga kvarlevor ska hanteras väcker etisk debatt på Naturhistoriska museet i Göteborg.

De siamesiska tvillingarna är fortfarande inte begravda

Uppdaterad
Publicerad

I november 2019 skulle det siamesiska tvillingfosterpar som finns i Naturhistoriska museet i Göteborgs samlingar ha begravts efter ett beslut från Västarvet. Men i september hade de fortfarande inte begravts.

2018 kom ett beslut om att ungefär hundra objekt skulle rensas ur Naturhistoriska museet i Göteborgs samlingar. Dessa föremål utgjordes framför allt av mänskliga kvarlevor, som till exempel kranier. Bland objekten fanns foster av ett siamesiskt tvillingpar, som inte visats för allmänheten sedan 2017. Det beslutades att tvillingparet skulle begravas.

”Finns inget rättsläge”

I slutet av 2019 tog Göteborgs kyrkogårdar emot en beställning på kremation, men kyrkogårdsförvaltningen stoppade förarbetet som inletts för att ”klargöra rättsläget”, skrev Göteborgs-Posten i november 2019. Enligt uppgifter till Kulturnyheterna var tvillingarna i september 2020 fortfarande inte begravda. Kyrkogårdsförvaltningen har åter hänvisat till det oklara rättsläget.

– Det finns inget rättsläge. Jag har hört det förut från media. Jag har varit i kontakt med förvaltningen och frågat vad det är och de säger att det inte är något med det, att det ligger i deras tidsplan. Det finns inga juridiska frågetecken, säger Gunilla Eliasson, förvaltningschef på Västarvet till Kulturnyheterna.

Gallringen av kvarlevor har varit en infekterad fråga i Göteborg. Museianställda har känt sig överkörda av Västarvet och intendent Magnus Gelang har tidigare sagt att gallringsbeslutet inte varit förenligt med museilagen.

Kulturnyheterna har upprepade gånger sökt kyrkogårdförvaltningen för en kommentar.

SVT var på plats på museet när när de mänskliga kvarlevorna rensades ut 2019. Se hur det såg ut i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.