Lena Andersson skriver i antologin ”Ingens mamma”. Foto: TT

De skriver om barnfrihet i ”Ingens mamma”

Uppdaterad
Publicerad

I antologin ”Ingens mamma” skriver tolv kvinnor om att låta bli att få barn och attityderna de möter.

Med boken vill författarna synliggöra hur stark normen är, kärnfamiljen med minst två barn, något som de själva avstår från.

Letade efter skildringar

Josefine Adolfsson är redaktör för ”Ingens mamma” och såg sig under hela sitt vuxna liv som frivilligt barnfri. Hon letade länge efter skildringar av ämnet men nästan allt som var skrivit om det var av författare som själva hade barn. Och hon kände att allteftersom blev hennes utrymme att uttrycka sig allt snävare.

– I allt fler sammanhang kom det att handla om reproduktion. Generellt sett är kvinnor som valt att leva utan barn utraderade ur en kulturell sfär, den sfären handlar så mycket om moderskap och familjen, säger Josefine Adolfsson.

Större press på kvinnor än män

Och hon menar att pressen på kvinnor att få barn är mycket större än gentemot män.

– En man i dag får ju lov att vara potent, både bokstavligt och bildligt, högt upp i åldrarna även om han inte har barn. Men så är det inte för en kvinna, där är man ju stekt redan…nästan vid 35 skulle jag säga….om man inte har barn, säger hon.

”En icke-fråga för mig”

Kulturjournalisten Jane Magnusson skriver i ”Ingens mamma” om att valet var odramatiskt för hennes del.

– När man håller ett barn får man ofta höra: ”åh det klär dig”. Men jag är ingen barnhatare, jag älskar att umgås med dem, men jag är också helt nöjd med att inte ha några själv. Samtidigt så en icke-fråga för mig, det är ungefär som vi ska prata om att jag är brunhårig, det är ungefär lika laddat.  

Lundberg: ”Män behöver inte förklara sig”

Boken har gett upphov till flera reaktioner i media. I gårdagens Aftonbladet skriver Patrik Lundberg om skillnaden i förväntningar på män och kvinnor. Där kvinnor självklart antas vilja ha barn, kan män avstå från att vara pappor, till och med när de blivit det.

” 'Den som vill ha barn behöver inte förklara sig', skriver Lena Andersson.

Till det vill jag göra ett tillägg. Den KVINNA som vill ha barn behöver inte förklara sig.

Det betyder att mäns barn­frihet inte ifrågasätts, ens om barnen de inte väljer redan är i livet.”

Ett längre inslag om ”Ingens mamma” kan ni se i Kulturnyheterna i kväll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.