Foto: Göteborg filmfestival

De tävlar om Göteborg filmfestivals pris till bästa nordiska film

Uppdaterad
Publicerad

Totalt åtta filmer tävlar Dragon Award Best Nordic Film – Göteborg filmfestivals pris till bästa nordiska film. Bland de tävlande finns filmer som Spring Uje Spring av Henrik Schyffert, Charter av Amanda Kernell och Games People Play av Jenni Toivoniemi.

Det är den 32:a gången som Göteborg filmfestival delar ut priset Dragon Award Best Nordic Film till bästa nordiska film. I år tävlar åtta filmer om en prissumma på totalt en miljon kronor som syftar till att ge vinnaren möjlighet att fortsätta gå sin egen väg som filmskapare. 

Tre svenska produktioner

Tre av de nominerade filmerna är svenska produktioner, bland annat Maria Bäcks surrealistiska drama Psykos i Stockholm som också inviger årets upplaga av Göteborgs filmfestival. Filmen utgår från regissörens egna upplevelser som tonåring då hennes mamma under en resa drabbades av ett psykiskt sammanbrott.

Även Henrik Schyfferts film Spring Uje, spring tävlar om priset. Likväl som Amanda Kernells Charter. 2017 var Amanda Kernell också nominerad och vann för sin film Sameblod.

Andra som nominerats är den norsk-svenska samproduktionen Beware of Children av Dag Johan Haugerud och isländska The County, i regi av Grímur Hákonarson.

Dragon Award Best Nordic Film delas ut på Dragon Award-galan den 1 februari.

Alla nominerade

Psykos i Stockholm, regi: Maria Bäck (Sverige)

Spring Uje Spring, regi: Henrik Schyffert (Sverige)

Beware of Children, regi: Dag Johan Haugerud (Norge/Sverige)

A Perfectly Normal Family, regi: Malou Reymann (Danmark)

Games People Play, regi: Jenni Toivoniemi (Finland)

Charter, regi: Amanda Kernell (Sverige)

The County, regi: Grímur Hákonarson (Island)

Disco, regi: Jorunn Myklebust Syversen (Norge)

Källa: Göteborg filmfestival

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.