Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Victor Malm och Viggo Cavling debattera om krogkritikens plats på kultursidan. Foto: Fredrik Sandberg/Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt: Hör krogkritiken hemma på kultursidorna?

Uppdaterad
Publicerad

Ska kultursidorna recensera kroglivet? Absolut inte anser Viggo Cavling, grundare av DN:s Krogkommissionen.

Expressens kulturchef Victor Malm håller inte med:

– Kultursidans uppgift är inte bara att bevaka det intellektuella livet utan också de estetiska uttrycken som samhället vid vissa tidpunkter verkar ha, säger han i Morgonstudion.

Bakgrunden till debatten är Expressens nya satsning på krogrecensioner, gjorda av journalister som vanligtvis bevakar andra områden.

Detta fick en lång rad skribenter, bland annat Viggo Cavling i DN, att surna till på Expressen. De menar att recensionerna är skrivna för att få klick genom att vara onödigt elaka. Ett exempel är den minst sagt syrliga rubriken ”Maten är äcklig, personalen otrevlig och inredningen ful”.

Breddar krogkritiken

Även Lisa Magnusson på DN reagerade på rubriken och skriver att det ”vilar något slumpmässigt och vårdslöst över Expressens lustmord”.

Andra tycker att recensionerna breddar vad krogkritik är. Jack Hilden skriver på Aftonbladet att ”idén är irriterande bra, som att låta Zlatan recensera Hamlet” – men rättvis gentemot krogarna är den ej.

”Medelklassens enda intresse”

Dagens industris krogredaktör Göran Jonsson håller med om underhållningsvärdet men skriver i Journalisten att de ”riskerar att befästa en vanföreställning om krogtester, nämligen att krogtester skrivs av reportrar som tilldelats uppdragen som belöning för något helt annat som de gjort bra”.

Expressens kulturchef Victor Malm å andra sida anser att kulturjournalistiken måste bevaka kroglivet eftersom det blivit den kulturella medelklassens ”enda intresse” – och är för hela samhället ”en definierande kulturyttring”.

Hör debatten om den nya krogkritiken som blossat upp efter att Expressen kultur börjat med krogkritik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.