Jimmy Lai, grundare av Hongkong-tidningen Apple Daily. Foto: Kin Cheung

Detta är mediemogulen Jimmy Lai

Uppdaterad
Publicerad

Mediemogulen och demokratiaktivisten Jimmy Lai har gripits i enlighet med den nya säkerhetslag som trädde i kraft i början i av juli i Hongkong.
– Det här är dagen då pressfriheten officiellt dog, säger Keith Richburg, chef för Hongkong-universitets mediaskola till The Guardian.

Jimmy Lai är en känd företrädare för demokratirörelsen och äger tidningarna Apple Daily och Next Magazine som båda är prodemokratiska och Pekingkritiska. Han har gripits misstänkt för samarbete med utländsk makt, det bekräftar poliskällor för nyhetsbyrån AFP.

Hongkongpolisen uppger att man gripit sju personer mellan 39 och 72 år misstänkta för brott mot den nya lagen, och de utesluter inte att fler gripanden kan bli aktuella.

Timmar efter gripandet togs en handbojad Lai genom Apple Dailys redaktion medan hundratals poliser sökte igenom och beslagtog journalisters dokument, rapporterar The Guardian.

”Dagen då pressfriheten officiellt dog”

Journalister i Hongkong har upprepade gånger varnat för att säkerhetslagen kommer att påverka pressfriheten i Hongkong. Chris Yeung, förbundschef för Hong Kongs journalistförbund säger att räden var ”fruktansvärd”.

– Jag tror att det har förekommit den här typen av förtryck av pressfriheten i vissa länder i tredje världen, men jag förväntade mig aldrig att det skulle hända i Hongkong, säger han till The Guardian.

Keith Richburg, korrespondent och chef för Hongkong-universitets mediaskola, menar att gripandet av Lai och räden på Apple Dailys redaktion är skandalös.

– Det är dagen då pressfriheten officiellt dog, och det är inte en naturlig död. Den dödades av Peking och Carrie Lam och Hongkong-polisen, säger han till The Guardian.

Tilde Lewin, utrikesreporter på Sverige Television hålller med om att gripandet av Jimmy Lai utgör ett allvarligt hot mot pressfriheten i Hongkong.

– Det kommer att förändra vad man vågar trycka i Hongkong, säger hon.

Se intervjun med Tilde Lewin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.