Den brittiska kungafamiljens relation till sensationspressen

Uppdaterad
Publicerad

På lördag blir det brittisk bröllopsyra när prins Harry gifter sig med den amerikanska skådespelerskan Meghan Markle.

Pressuppbådet är förstås enormt och ett giftermål med en brittisk prins innebär – på gott och ont – även ett livslångt giftermål med den brittiska tabloidpressen.

Prinsessan Diana var både älskad och jagad. En folklig stil- och modeikon med paparazzi-fotograferna i hasorna. Pressbevakningen av hennes liv var ofta hysterisk och skandalrubrikerna var många.

– Man måste komma ihåg att prinsessan Diana ansågs ha dödats delvis av medierna som jagade hennes bil. Eftersom de anklagades för det så blev det en stor kontrovers och medierna var delvis tvungna att dra sig tillbaka och inte gå så hårt åt kungafamiljen, säger James Savage, journalist och grundare av den engelskspråkiga webbtidningen The Local.

Prinsarna fick gå i skolan i fred

Efter prinsessan Dianas död blev den aggressiva paparazzi-journalistiken kraftigt ifrågasatt. De pressetiska reglerna i Storbritannien stramades åt och förhållandet till kungafamiljen omförhandlades. De unga prinsarna Harry och William lämnades ifred under skolgången. Men det är knappast aktuellt i dag.

Tre miljarder människor väntas följa prins Harrys bröllop och i den uppblåsta mediecirkusen, har också Meghan Markles familj blivit eftertraktade villebråd. Både brittisk och amerikansk press har frossat i detaljerade skildringar av Markles familjerelationer och interna konflikter.

James Savage menar att läxorna efter prinsessan Dianas död, 20 år senare, fallit i glömska.

– Det som vi har sett under prins Harry och Meghan Markles relation är att prins Harry har gått ut flera gånger och bett medierna hålla tillbaka. Det har de inte gjort.

Syns man inte finns man inte

Å andra sidan, så kanske det brittiska hovet har ett visst egenintresse i tabloidpressens uppvaktning.

– De är beroende av varandra. Kungafamiljen behöver tabloidpressen för att synas. Om man inte syns som kungafamilj så finns man inte, säger James Savage och lägger till:

– Samtidigt vill kungafamiljen gärna dra en gräns och säga det här är privat och det här är offentligt. Det är en väldigt svår gränsdragning, precis som i Sverige. Ett bröllop är en offentlig händelse, men vilken del av relationen är då privat?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.