Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Yle

Artisten och skådespelaren Vesa-Matti Loiri är död

Uppdaterad
Publicerad

Den finske skådespelaren, musikern och komikern Vesa-Matti Loiri är död efter en längre tids sjukdom. Loiri var en av Finlands mest kända och älskade kulturpersonligheter. Han blev 77 år.

Vesa-Matti Loiri gjorde sig känd som en skådespelare som behärskade både drama och komedi.

Hans kanske mest kända rollgestaltning är clownkaraktären Uuno Turhapuro, genom åren har det producerats tjugo Turhapuro-filmer.

Loiri medverkade i över 100 filmer och tv-serier under sin karrär. Hans sista filmroll var i Mika Kaurismäkis dramakomedi ”Mestari Cheng” från 2019.

Som musiker har han bland annat gett ut en skiva med Carl Michael Bellmans sånger översatta till finska och 1980 deltog han i Eurovision song contest. Han gjorde även den finska rösten till anden i Disney-filmen Aladdin.

Finlands president Sauli Niinistö skriver i ett inlägg på Twitter att Vesa-Matti Loiri var ”den störste av de stora” och att han har berört den finska folksjälen på djupet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.