Den klassiska kärleksromanen Maken blir pjäs

Uppdaterad
Publicerad

Romanen Maken av Gun-Britt Sundström från 1976 är en modern klassiker och har kallats för en ”relationsbibel”. Nu har den blivit teater och är på turné med riksteatern – ikväll spelas den i Piteå.

Gun-Britt Sundströms bok Maken är ett verk där den slitna frasen ”ständigt aktuell” kan användas. Huvudpersonen Martina reflekterar över om det är möjligt att vara kär och leva i ett par och samtidigt vara fri.

I boken finns mycket av huvudpersonens inre tankar, i teaterföreställningen har Martina i stället blivit två personer. Inför arbetet med pjäsen träffade dramatikern Ninna Tersman och regissören Lena Mossegård författaren Gun-Britt Sundström.

– Hon gav oss fria händer – ni får göra det här på ert sätt. Det finns otroligt många oneliners och kända citat och mycket av det finns med, säger Ninna Tersman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.