Slow TV-satsningen Den stora älgvandringen gör succé i år igen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den stora älgvandringen gör succé – igen

Uppdaterad
Publicerad

Slow tv-satsningen Den stora älgvandringen gjorde oväntad succé förra året. Två veckor in i årets upplaga är intresset återigen stort med nästan en miljon uppspelade timmar hittills.

– Det är som att vara i skogen fast du sitter i ditt vardagsrum, säger Johan Erhag, projektledare för programmet.

I Den stora älgvandringen följer 28 kameror djur och natur utanför Kullberg i Ångermanland i en sändning som pågår dygnet runt i nästan fyra veckor. Programmet hade premiär 2019 och gjorde stor succé med över tre miljoner tittade timmar, och intresset är stort även i år.

– Fram tills i förrgår hade vi 2,7 miljoner videostarter och över 900 000 uppspelade timmar, säger programmets projektledare Johan Erhag.

Den stora älgvandringen

Högre tittarsiffror när älgarna gjorde entré

Johan Erhag berättar att de drog igång årets upplaga lite tidigare än planerat eftersom många människor är hemma på grund av den pågående coronapandemin. Men programmets höjdpunkter, älgarna, visade sig inte tidigare för det.

– Vi visste att älgarna inte skulle komma tidigare men det finns mycket annat att titta på i naturen, säger Johan Erhag.

Den 19 april kom älgarna till slut, precis samma datum som förra året. Och med skogens konungs intåg följde också högre tittarsiffror.

– När älgarna började visa sig såg vi också att folk tittade ännu mer, säger Johan Erhag.

Som att vara i skogen i ditt vardagsrum

Han tror att lockelsen i Den stor älgvandringen ligger i att programmet kontrasterar mot mycket annat människor tittar på på TV.

– Det rullar på hela tiden, det är ingen som pratar och ingen musik. Det är som att vara i skogen fast du sitter i ditt vardagsrum, säger han och fortsätter:

– Sen är det nåt visst med att inte alls veta vad som ska hända. Det blir som ett gift, när man väl har slagit på är det svårt att stänga av.

Hemligt järvberg

Programmet har sedan förra året utökat antalet kameror och filmar också ett hemligt ställe som de kallar för järvberget, ett ställe de har hittat med hjälp av länsstyrelsen.

– Var det ligger är hemligt. I fredags kunde vi visa en levande, fri järv i live-tv. Ett nytt bonusdjur i programmet, säger Johan Erhag.

Han berättar också att de håller på att rigga en kamera i Kiruna för att förhoppningsvis kunna bjuda på norrskens-tv.

Den stora älgvandringen sänds i SVT Play och höjdpunkterna summeras i Go'kväll i SVT2 på onsdagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet