Konstkritikern tipsar: Sommarens tre bästa utställningar

Publicerad

I sommar vimlar det av konstutställningar i hela landet. Ute på sitt sommarställe i Skåne har Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist kommit fram till tre som står ut i mängden.

1. Boro – nödens konst, Östasiatiska museet i Stockholm

Kavaj skapad med den japanska hantverkstekniken boro. Foto: Ola Bergengren

Boro är ett japanskt hantverk som går ut på att lappa och laga trasiga och utslitna textilier till nya jackor, tröjor, filtar och täcken. Historiskt har tekniken hjälpt den fattiga befolkningen i norra Japan att överleva kalla vintrar. Som första museum i Europa visar Östasiatiska museet en samling av boro-föremål inlånade från Amuse Museum i Tokyo.

– Den gamla japanska hantverkstekniken Boro var som störst på 1800-talet, men nu har det blivit populärt igen – det är inte så konstigt i hållbarhetstider, säger Dennis Dahlqvist.

Utställningen visas fram till 9 januari 2022.

2. Joakim Ojanen – The part you throw away, Västerås konstmuseum

Joakim Ojanens skulpturer handlar om barndomens färgglada mörker. Foto: SVT

Konstnären Joakim Ojanen föddes i Västerås 1985 och är bland annat utbildad på Konstfack i Stockholm. Hans verk handlar om barndomen och utställningen The part you throw away på Västerås konstmuseum är Ojanens första större separatutställning på ett svenskt konstmuseum.

– Joakim Ojanens gubbar känns till en början lite barnsliga och naiva, men när man vet att hans främsta inspirationskälla är undergroundserier med tecknare som 1960-talets Robert Crumb då förstår man att självföraktet och neuroserna lurar under den färgglada ytan, säger Dennis Dahlqvist.

Utställningen visas fram till 26 september 2021.

3. Mamma Andersson, Louisiana, Danmark

About a girl (2005), av Karin Mamma Andersson. Foto: Louisiana

Konstnären Karin Mamma Andersson är född 1962 i Luleå. Hon har skapat tio nya målningar inför utställningen på det danska konstmuseet Louisiana.

– Mamma Andersson är en av våra absolut mest framstående konstnärer just nu, även internationellt, vilket bevisas av den här stora utställningen på Louisiana. Hennes målningar känns ofta melankoliska och hotfulla, vilket passar bra i en tid som domineras av hotbilder – pandemier, miljöförstöring.

Utställningen visas fram till 10 oktober 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.