David Bowies pianist ordnar 24 timmar lång konsert

Uppdaterad
Publicerad

Det är i dag 74 år sedan sångaren David Bowie föddes. På söndag är det fem år sedan han gick bort.

Det uppmärksammas med två digitala evenemang: uppsättningen av musikalen Lazarus baserad på Bowies musik, och en 24-timmars konsert med mängder av hans tidigare samarbetspartners.

– Det är som LiveAid, eller Woodstock, fast digitalt, säger Mike Garson, initiativtagare till den dygnslånga konserten, från sin studio i Los Angeles.

Han är den musiker som arbetade längst med Bowie, från Ziggy Stardust-tiden tidigt 70-tal, och sedan mer än 1000 konserter över världen.

Drygt 40 musiker deltar

Och det är Garson som raggat ihop musikerna till eventet “David Bowie – just for one day”, som pågår i 24 timmar, den åttonde januari.

Över 40 musiker som har spelat i Bowies olika band deltar, plus gästande artister som Ian Hunter, Trent Reznor, Anna Calvi, Duran Duran, Ricki Gervais, Peter Frampton, Billy Corgan, Tony Visconti m fl.

– Jag tror viruset har gjort folk mer ödmjuka, ingen sitter på någon hög häst, alla vill vara med och bidra, och alla älskar David!, säger Mike Garson, som till exempel har samlat ihop sex gamla Bowie-trummisar till evenemanget.

Musikalen Lazarus strömmas

Skådespelaren Michael C. Hall (från Six feet under och Dexter) sjunger en sång under galan, men han är också aktuell med musikalen Lazarus i helgen.

Föreställningen var det sista Bowie gjorde innan han gick bort och den har spelats på ett antal platser över världen. Nu kan man för första gången streama den inspelade musikalen, gjord i London för fem år sedan.

– Nu får vi visa vilken fantastisk låtskrivare Bowie var, säger Mike Garson. Det bästa hade ju förstås varit att han själv sjöng, men jag har tyvärr inte återuppståndelse-kraften, så vi får nöja oss med det näst bästa. Och jag tror det blir fantastiskt!

Här finns info om hur du ser konserten och föreställningen.

I klippet hör du Mike Garson spela och berätta hur det legendariska pianosolot i “Aladdin Sane” kom till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.