Det fria ordet brinner i Kenya

Uppdaterad
Publicerad

Maskerade poliser stormade natten till torsdagen in på en av Kenyas största dagstidningar och en oberoende tv-station. Utrustning förstördes och tusentals tidningar brändes.

Utländska diplomater i Kenya, bland dem Sveriges, protesterar nu kraftigt mot det inträffade. Det var en artikel om ett hemligt möte mellan presidenten och oppositionen som väckte ont blod hos regimen. Regeringen har tidigare anklagat The Standard för att fabricera nyheter utan grund.

Enligt BBC:s utsända i Kenya är polisräderna ett tecken på den ökade oron inom landets politiska ledning. Korruptionsskandaler har tvingat tre ministrar att lämna sina poster under den senaste tiden.

– Vi har begärt och kommer att träffa den kenyanske justitieministern för att få ett besked om vad det egentligen är frågan om, sade Sveriges ambassadör Bo Göransson i mobiltelefon från Kenya till TT på torsdagseftermiddagen.

Sverige leder, tillsammans med USA och Holland, en grupp som arbetar med stöd till det kenyanska rättssystemet och Bo Göransson konstaterade att han tillsammans med sina kollegor från de andra två länderna ska protestera kraftfullt mot polisräden under mötet med justitieministern.

Räden riktades dels mot tidningen The Standard, dels mot ett tv-bolag i samma mediegrupp.

Hemliga möten

Redan i tisdags greps tre journalister för att förhöras om en artikel i The Standard från i lördags, där det uppgavs att president Mwai Kibaki haft hemliga möten med en av sina motståndare.

Från början förnekade den kenyanske inrikesministern John Michuki att det var poliser som genomfört räden men senare på torsdagen sade han enligt BBC i parlamentet att ”den som ger sig på en orm får vara beredd på att bli biten”.

I ett uttalande från polisen ungefär samtidigt hette det att det hela rörde sig om nationens säkerhet. Enligt polisuttalandet ska det finnas bevis som tyder på att det funnits avsikt att framkalla ”etniskt hat”, bland annat genom att publicera ”en serie påhittade artiklar i syfte att åstadkomma instabilitet”.

Rim och reson

– Att ett påstående i en artikel i tidningen för tre, fyra dagar sedan om att presidenten haft samtal med en oppositionsföreträdare ska leda till något sådant här, det saknar ju rim och reson, säger Bo Göransson till TT.

– I vårt arbete med att stödja rättssystemet ingår också bistånd till polisen. Vi kommer naturligtvis att ifrågasätta om det är någon mening att fortsätta med det när vi möter justitieministern i morgon.

EU:s samtliga ambassadörer uttryckte också i ett gemensamt uttalande sin oro och djupa undran över den kenyanska regimens agerande. Ett liknande uttalande gjordes också av USA:s ambassadör.

Kulturnyheterna/TT

Fakta: Kenya och pressfrihet

Kenyas president Mwai Kibaki kom till makten i december 2002 under löftet att göra upp med utbredda korruptionen. Men ingenting tyder på att korruptionen i det östafrikanska landet minskat, tvärtom finns det statistik som gör gällande att korruptionen kostar en femtedel av statsbudgeten.

Kenyanska medier har tidigare kunnat granska regimen och korruptionen hårt, och fram till torsdagsnattens räd ansågs Kenya vara ett av de afrikanska länder där pressfriheten var starkast.

Källa: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.