Foto: SVT

Thielska galleriet fortsätter kämpa för lokaler: ”Det handlar om beslutsimpotens”

Uppdaterad
Publicerad

I tre år har Thielska galleriet i Stockholm försökt att få köpa sina lokaler av Statens fastighetsverk eftersom de anser att hyran är för hög. De hittade en donator som ville skjuta till de pengar som behövdes. Men ärendet har stannat hos Finansdepartementet.

Enligt Thielska galleriets styrelse har de fått klartecken från bland andra Statens fastighetsverk, Riksantikvarieämbetet, Kulturdepartementet och hovet som äger marken. Men hänger på Finansdepartementet.

– Det är tråkigt om man har levt i tron att det här skulle vara enkelt att göra, att det skulle gå på ett par månader, säger Ulf Holm (MP), statssekreterare hos finansmarknadsminister Per Bolund.

Det ju tagit tre år.

– Det har tagit betydligt mycket längre tid, och det visar ju också på komplexiteten i den här frågan, säger Ulf Holm (MP).

Hänvisar till lagen

Finansdepartementet hänvisar till lagen och säger att den här sortens försäljning måste godkännas av riksdagen, bland annat för att staten har fått  huset som en gåva.

– I och med att det är en stiftelse och det är gåvor i botten, gåvobrev, så gör vi nu bedömningen att det måste passera riksdagen, säger Ulf Holm (MP). 

– Jag tror att det snarare handlar om beslutsimpotens, man vågar inte fatta beslut över huvud taget och då skickar man vidare till riksdagen, säger Peter Egardt, ordförande för Thielska galleriet.

För att halvstatliga Thielska galleriet ska få köpa huset av fastighetsverket behövs 25 miljoner kronor, för betalning samt för en renoveringsfond. Ingen jättekostnad för ett hus på Djurgården i Stockholm, frågan är om priset är för lågt? 

– Det går ju inte att sälja huset till någon annan. Hur kan det då vara för billigt, det finns inget marknadsvärde för huset för ändamålet är bestämt, säger Peter Egardt.

Donatorn tröttnade

Stiftelsen hittade en privat donator som ville ge pengarna, men Peter Egardt förstår att han tappade lusten.

– Nu har det gått snart tre år sedan vi fick hans utfästelse om de här pengarna, och nu har han tröttnat, säger Peter Egardt.

– Det är tråkigt om donatorn fått uppgifter om att det här skulle vara en enkel process. Jag hoppas ändå att donatorn kommer att ställa upp, när vi väl har fattat ett beslut i riksdagen, för det skulle vara en bra lösning, säger Ulf Holm (MP). 

Vad händer om riksdagen godkänner försäljningen, när er donator dragit tillbaka pengarna?

– Det är bra att vi får ett sådant beslut, om vi nu får det. Vi kan ju alltid hoppas att det dimper ner donatorer från himmelen, så vi får miljonerna vi behöver, säger Peter Egardt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.