Nobelprisvinnaren i litteratur 2017 Kashuo Ishiguro. Foto: Wahlström&Widstrand/Jane Brown

Det här är Kazuo Ishiguro

Uppdaterad
Publicerad

2017 års Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro, 62, är född i Japan men har levt i Storbritannien sedan 5-årsåldern.

Han gav ut sin första bok 1982 och redan 1989 blev han belönad med det prestigefyllda engelska Man Booker-priset.

Kazuo Ishiguro är född år 1954 i Nagasaki, Japan, men flyttade till England 1960 vid fem års ålder.

Han studerade filosofi och engelska vid Kents universitet och kreativt skrivande vid University of East Anglia. Där skrev han också sin första novell, A Pale View of Hills, som examensarbete. Den gavs ut 1982 och blev väl emottagen av kritikerna.

Nobelpriset

Prisbelönt författare

Ishiguros roman ”Återstoden av dagen” blev det definitiva genombrottet och en internationell bestseller. Boken tilldelades även det prestigefyllda Man Booker Prize 1989 – ett pris han varit nominerad till fyra gånger under sin karriär.

Vid sidan av ”Återstoden av dagen” rekommenderar Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles hans hyllade roman ”Never let me go” från 2005, för den som vill ta sig an Ishiguros författarskap.

Hans senaste bok, ”Begravd jätte” från 2015, fick ett blandat mottagande för sin fantasy-skildring av brittiskt 500-tal. Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, lyfter däremot fram den som en personlig favorit.

Filmatiserats flera gånger 

”Återstoden av dagen” filmatiserades år 1993 med skådespelare så som Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna. Filmen nominerades till åtta Oscars och ses idag som en modern filmklassiker.

Även ”Never let me go” har blivit film så sent som 2005, i regi av Mark Romanek och med Keira Knightley och Andrew Garfield i rollerna. Även den fick ett varmt mottagande, om än inte i paritet med ”Återstoden av dagen”.  

Kazuo Ishiguro bor i Storbritannien med sin fru, Lorna McDougall. Han har också en dotter, Naomi Ishiguro, som studerar kreativt skrivande på University of East Anglia – precis som hennes far gjorde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset

Mer i ämnet