Hollywood går mot mer påklädda tider. Foto: TT

Det nya pryda Hollywood: Därför försvinner sexscenerna

Uppdaterad
Publicerad

Vi har nått slutet på en era med mycket sex i film och tv. Det pryda Hollywood är här. Det menar i alla fall flera, besvikna, amerikanska kulturskribenter.

“Slutet för erotiken” och “Döden för sex på bio”: texterna om att det har skett ett skifte inom film- och tv-världen är många på amerikanska kultursidor just nu. Och som orsak hörs ofta #metoo. Men frågan är om det räcker som förklaring?

Med genomslaget för betalkanalernas tv-satsningar på 2000-talet nåddes klimax av hur mycket sex som kunde visas i tv. Betalkanalerna behövde inte ta hänsyn till ängsliga annonsörer – däremot behövde de locka publik.

– Den nya tidens tv-serier slog igenom mycket tack vare att man hade så mycket naket och explicit sex – som i Game of Thrones och Westworld – som hade oprovocerat mycket av den varan, säger Fredrik Sahlin, filmkritiker på SVT.

Behovet av sexkultur minskar

Men så hände metoo. Arbetsvillkoren för kvinnliga filmarbetare framför och bakom kameran uppmärksammades. Berättelser om rena övergrepp varvades med vittnesmål om gråzoner där just inspelningar av sexscener ofta nämndes som ett gränsland där mycket kunde gå fel. Diskussioner om vad skådespelare, med kroppen som verktyg, ska behöva göra och under vilka omständigheter sattes igång. Och med dem infann sig en rädsla för att använda sig av “den manliga blicken” och göra film bara av och för män, tror Fredrik Sahlin.

– När det var dags för andra säsongen av Westworld, som kom 2018 var det plötsligt en väldigt påklädd serie.

Men metoo är inte den enda faktorn bakom det nya, mer pryda sättet, att göra film och tv på. Många spekulerar i om inte tillgången på sex på andra ställen, mer specifikt internet, gör att behovet av sex i populärkulturen minskar.

Unga har mindre sex

Andra hänvisar till de många studier som kommit den senaste tiden som visar på att den nya generationens ungdomar har mindre sex och följaktligen är mindre intresserade av erotik.

– Jag tror att det handlar jättemycket om trender. Det pratas mycket på sociala medier just nu om att vara sexpositiv eller sexnegativ och det senare har blivit det trendiga. Man ska inte hålla på och käbbla om sitt privatliv och gå in på detaljer, säger tv-producenten Isabelle Wahlf.

Ska du prata sex, ska du ha en anledning, menar hon. Det kan vara politiskt eller till exempel handla om hälsa. Men bara sex i sig är gjort.

– Vi vet att folk har sex och hur. Vi fattar. Vi behöver inte se det mer.

Ytterligare en viktig faktor är ekonomin. Den amerikanska biografrepertoaren ockuperas allt mer av enorma filmproduktioner, superhjältefilmer och blockbusters med krav på sig att dra in miljarder. Man har helt enkelt inte råd att förlora en enda potentiell biobesökare. Och ju mer sex, desto större risk för att en åldersgräns sätts på filmen.

– Tillsammans jobbar för tillfället två former av ängslighet, den ekonomiska och den moraliska, för att skapa mer rumsren fiktion, säger Fredrik Sahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.