”Det roliga är att det låter så otroligt positivt”

Publicerad

Körsång och svettiga dansgolv beskrivs ofta som potenta smitthärdar. I folksamlingens mitt står kanske personen som råkar bära på ett virus. Sist ut i Kulturnyheternas sommarserie om coronaordens överlevare är ett ord som kan vara djupt stigmatiserande men också gärna vänds till något positivt.

– Det låter ju verkligen som att man är en superhjälte, om man är en superspridare, säger Lena Lind Palicki, språkvetare vid Stockholms universitet.

Var kommer ordet ifrån?

– Det har använts i fackspråket länge och vissa fackuttryck börjar leva vidare i olika bildliga betydelser. ”Tsunami” till exempel var det nästan ingen som visste vad det var innan den tragiska händelsen, men som sen lever vidare. Man kan prata om en tsunami av känslor till exempel. Så kan det bli med ”superspridare” också tänker jag.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.